Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Evas ugglor

with 4 comments

Efter 36 års äktenskap med en hårdskådare tyckte Eva det var dags. I somras lyssnade vi på och tränade namnen på alla Sveriges ugglor.

I samband med min pensionering och Pansjolista 2009-01-01 skulle starten ske!

1. KATTUGGLA. Eva tjuvstartade redan 2008 den 9 november. En vilt ropande fågel höll till på kullen utanför balkongen. Eva lyssnade in den alldeles själv och höll en kattuggleföreläsning för Eilert, grannen som samtidigt svalkade sig.

Redan på nyårsdagen var det dags igen, Eva, än mer skarpörad hörde förmodligen samma fågel litet mer avlägset- och genom fönstrena!!

Med de nästföljande obsarna har Eva dock börjat få anspråk. Hon nästan kräver att få se ugglorna. Precis som “jänkarna”, som inte nöjer sig med avlyssnade nattkonserter utan kräver att få se fåglarna. Efter att ha dippat både på Renströmska och i Botaniska vid otaliga tillfällen, lyckades det mig äntligen den 31 jan att hitta en Kattuggla i en trädklyka vid Övre Snedsprånget i Vitsippsdalen i Botaniska. Eva var på plats i rödaste rappet – med minkpälsen.

2. SPARVUGGLA. Jag hade litet “svåra” obsar på två sparvugglor i Skatås den 4 jan, som inte lockade att dra iväg Eva på. Så kom nya hoppfulla rapporter om den vid Härlande tjärn och dagen därpå, Trettondagsafton var det dags. Jag cyklade i förväg och det var som förgjort – ingen uggla. Kändes deppigt att försöka leda Eva rätt. Hon hade till råga på eländet missat hållplatsen, Spåntorget och var litet irriterad. Inget annat att göra än att gå litet längre ned i ravinen och i alla fall få en fin vinterpromenad. Och vips hamnade vi, jag i adekvat mundering men Eva som tagen ur Anna Karenina med Greta Garbo, i minkpäls och allt, bland ett gäng fältmässigt utrustade hårdskådare och den helt betagande SPAVUGGLAN!

3. BERGUV. Var ju givna. Men skymningen den 17 januari var inte bra, ettrig SO och mycket bistert. Eva gick ett par omgångar mellan värmen i Bergakungen och det snålkalla Ullevi. Många tappra skådare på plats, men bara ett vagt hoande åt Gårdahållet och en sur dip.

Den 25 januari tog jag en eftermiddagstur med cykeln mot Gullbergsvass. Passerade Ullevi och spanade lite på kul och såg att man på sina ställen såg in under taket. Och minsann, där satt en uv – och en till. Cyklade runt för att se ännu bättre, men det blev tillslut bäst där jag sett dem först. Under tiden hade jag ringt Eva och tipsat några Uddevalla-skådare som larmade ut fåglarna. Så när Eva dök upp – med minkpäls – så var det ett litet gäng som njöt Berguvsparet. Och Eva hade fått en flygande start på sin Ugglelista!!!

Written by Olof

February 1st, 2009 at 6:02 pm

4 Responses to 'Evas ugglor'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Evas ugglor'.

 1. Hej!

  Hittade de många obsarna på artportalen.se och försökte idag förgäves hitta den tillsynes mycket stationära lilla ugglan.

  Alla på artportalen talar om “det gamla vanliga trädet” men ingenstans står det att läsa var det står 🙂

  Kan du upplysa en aspirerande skådare om var man ska leta? T ex med utgång från bron över bäcken, den som leder upp mot Övre Snedsprånget.

  Tack på förhand! Proffsig sida du har förresten!

  Robert

  Robert Karlsson

  3 Feb 09 at 2:47 pm

 2. Hej Robert!
  Roligt att du läser bloggen.
  Kattugglan är lätt att hitta när man vet var den normalt sitter, tittade på den vid 9-tiden i morse. Ta den lilla rastplatsen med bänk vid brofästet på Sahlgrenska sidan av bäcken som utgångspunkt och spana högt upp i en grenklyka på ett högt träd ca 10-15 m på andra sidan och uppströms bäcken. Ugglan ses ännu bättre om man går en bit upp längs stigen fortfarande på Sahlgenska sidan. Går man upp på stigen på Ängårdssidan, kommer man mycket nära trädet och lykan, men ser märkligt nog inte ugglan, om man inte vräker sig in i krattet och rundar trädet!
  Hoppas detta duger annars tar vi nya tag!
  Hälsningar
  Olof

  Olof

  4 Feb 09 at 3:41 pm

 3. Perfekt! Nu känner jag mig rustad för nya tag. Imorgon får vi se om jag lyckas!

  Tack för hjälpen!

  Robert

  Robert Karlsson

  4 Feb 09 at 3:46 pm

 4. Hej!
  Lycka till och berätta gärna om hur det går!
  Olof

  Olof

  5 Feb 09 at 9:38 am

Leave a Reply