Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

18 o 19 sep

without comments

Idag tillbaka i vardagen 6 grader, sydostlig vind och regn hela dagen.

Trots allt mer van vid regn än extremblåsande. Tvätta, läsa och vila – skönt!

Men igår en sådan där härlig mellandag. Frisk nordan som mojnade och vred mot öster, bara +5 men en strålande sol.

Mjukade med

Inte denna, Simmis excellenta från Grindavik men “mina” simsnäppor i Eidisvik, Thorshanen och även en Odinshane. Uppkallade efter gudarna Tor och Oden. Den tredje simsnäppan Wilsonsimsnäppan kallas Frejshane, uppkallad efter Freja.

Vad gudomligt skönt att bara njutobsa – och stå upprätt! Så raskt ut till Bakkatjörn och golfbanan. Golfarna hade inte fattat galoppen ännu så jag löpte ut på fairways och greener. Mellan största dammen och cementbunkern några tättingar runt ett utslag. En lappsparv och två piplärkor,mörka ostreckade ryggar, buffy under, mörka ben – Yippie, BUFF-BELLIED, regelbunden Amris på Island i sep och okt. Men nu hade golfarna vaknat! De tre skrämdes upp och drog in över Seltjarnarnes och möjligen hittade jag samma lappsparv litet senare vid Bakkatjörn. Borde haft litet mer tid för en trots allt raritet!

Istället vidtog lugn, varm och härlig skådning över havet. Vet inte vad som var härligast. Jaktfalken, en ganska ljus best, avtecknad mot Snaefellsjökull, 1445 m is och snö upp ur havet. En juv tärnmås (från igår?) som fladdrade till bland hundratals måsar som fiskade 1 km ut, med Gardur-fyren i bakgrunden. En juv silvertärna som obekymrat fiskade sig mot Antarktis. Ja, det var helt vidunderligt.

Ändå hann jag matsäcka i lugn och ro och åka hem för lunch och en vilostund – och så ett sista ryck i eftermiddagssolen. 50 arter på dagslistan hägrade. I Tjörnin stadsduvor och två bonusarter, sjöorre och spetsbergsgås, men inte bergand.

En art kort och en sista titt vid Harpa. Njuttittade och kände mig nöjd med 49 arter. Sju gäss kom flygande från Videy och tog en sväng över Raudarvik, härligt, Grönlandsbläsgäss!

50 arter och day closed på Sjöbaronen med hummersoppa och trutöl. Baronen själv satt lik som en vaxdocka och levande tände han mig ett levande ljus! De´ni!

Written by admin

September 19th, 2013 at 10:42 pm

Posted in Resor

Leave a Reply