Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Borta och hemma bäst!

without comments

Och med Eva allra bäst.

Den 24 september kom Eva till Keflavik. Jag vankade oroligt utanför Ránargata, när hon till slut dök upp, ensam med en chaufför som hade känningar på Gotland. Island är litet på jorden men stort i världen!!

Roligt att visa henne runt, mindre roligt att båda stålrussen förvandlats till vrak. Dom var inte dimensionerade för en viking – hmmm. Blev både plock-fiskur och kolja i karry.

En heldag fick vi den 25 och sedan bar det av för mig i arla morronväkten den 26.

Jag avslutade som sagt med att krossa båda cyklarna, utan att det hindrade mig från en hel del fint. Jobbade from 20 september in en ny art, snösiska, en 1K vid Pärlan, plus vikval, grå-och knubbsäl samt förnyade fina osar på multum!

På Keflavik bjöd den mytomspunna ön ett värdigt avsked. Framför mina morrondimmiga ögon skred vålnaden av Chiang-Kai Chek fram, omgiven av två livvakter, alla såg milda ut och hade STÅL i blicken. 2 m bakom dem kom Dragon Lady, Madame Chiang-Kai Chek, undergivet med en blick som kunde SMÄLTA STÅL! När de passerat gled hon fram och rättade till skjortan på en av livvakterna. Jag var förhäxad och gnuggade mig så häftigt i ögonen att högerögats glaskropp lossnade! Inte så farligt som det låter, men nu dansar svarta flugor som Österns devischer framför ögonen. Tyckte jag hade en skruv med 50 ormvråkar – det var bara fem!

På Landvetter mötte David upp och ledde mig varsamt in i den svenska verkligheten. Eva hade också lämnat OR 25, det lilla röda paketet, som “Hem ljuva hem”.

Under helgen 28-29 förstärktes välkomstkommitén. Söndagen den 29 september blev det Donsö runt i Ulfs fiskekutter. Och förutom makrill lyckades jag landa en gråsej – en art så åtrådd under 50-60-talets fiskesomrar, det tog mer än 50 år!! Blev sedan härlig fest på fångsten på Sörgården.

Den förste oktober tutade det utanför balkongen och där i alen satt en 1K Bändelkorsnäbb, och så var man på banan igen.

För att blåsa under brasan bjöd så David en Hallandsflogg på söndagen 6 oktober. Vi var eniga att satsa på Morups tånge. Inte riktigt Västkustläge, men vi skrapade en del go´bitar, Bändelkorsnäbb, Gråhake, Forsärla, Lappsparv mm. Så satsning på tidigare bara diffust känd topplokaler. Blev bulls-eyes för hela slanten, Lis mosse, Lönnestig och Lynga skär – dock inte riktigt deras dag, ändå blev det rödglador, blåhök, fjällvråk, gransångare, fint med vadare, svarthakedoppingar mm. Och så ett kaloriintag på McDrive utanför Varberg innan sömn till tidig…

… måndag morgon 7 oktober och buss till Säve. På Visbyplattan tog så Anders över rodret och jag kastades in i en fågelrikedom som ligger någonstans emellan Island och Lake Victoria.

På tisdagen en härlig promenad ut till Fyren med Anders på plats – och härligt kaffe. 50 arter och en ny art på Skådarligan – 2013 för mig SNÖSISKA, 1K – märkligt nog samma som sista på Island!!!!! Drog också en Bändel vid Paviken och da´n därpå Sädgås och Varfågel.

Så retur Götet och likväl som det setts en videsångare innan jag kom så dyker det upp en stäpp/balkan/bergsångare när mitt plan lyfter från plattan. Men-men that´s life!

Och tröstas av David och Sörgården – den 12 oktober en härlig jamboree av David, Kit, Zachis, Claudia, fotboll, supé, fluidum – OCH korsnäbbar, nötkråka och en TAIGASÅNGARE!!!!!!

Tack NI som gjort detta möjligt, Ulf, David, Anders, Eva och andra!

Written by admin

October 13th, 2013 at 4:31 pm

Posted in Uncategorized

Leave a Reply