Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Expeditioner på Lake Victoria 1

without comments

Första expeditionen lördagen 23 november.

Paradise Island

Kaj hade rundat ön för några veckor sedan och såg genast potentialen, ett nytt IBA, International Bird Area. Träden var fullspäckade av bon, silkeshägrar, kohägrar, skarvar.

Faktiskt är inte så många så stora kolonier av häckande Afrikanska Storskarvar och Silkeshägrar i Norra Victoriasjön säkrade. Kaj har varit med förr och säkrade för några år sedan ett IBA i samma område, Semuka Island.

Vad Kaj inte visste var att Paradise Island tidigare var känd som Schimpansernas ö. Idi Amin hade där ett av sina nästen och satte bla ut Schimpanser. Efter hans frånfälle försvann de, förgiftade av fiskarna som var rädda för dem eller så dog de av ålder. Idag bor där en vakt med ett gevär från den tiden och en dam som ser ut som en av Idis hålldamer, fastän många generationer yngre. I en förfallen cementbunker med några grisar under all fågelträcken!

Vår expedition avgick från Lutembes södra strand. Kaj hade engagerat Tage, gammal skolkamrat från Hjörring (världen är liten) och nu föreståndare för en Primary School. Tage hade koll på en skuta av traditionell utformning, nästan en minivikingabåt som man kunde köra upp på land. Att komma i beröring med strandvatten i Victoriasjön är inte riskfritt – Bilharzia!!!

Skippern hade en gedigen utombordare och tre mans besättning, behövdes vid avgång, landgång och ösning av den läckande skorven.

Expeditionsdeltagare var Kaj, Tage, Lovisa, tysk volontär och fyra utvalda elever i 10-årsåldern samt undertecknad.

En dryg skvättig halvtimme senare, med tusentals vitvingade tärnor och sandtärnor var vi framme och möttes av en präktig Nilvaran. jag tyckte mig minnas historier om Amin och krokodiler.

Ön översvämmade av fåglar, Afrikanska Dvärgskarvar och Afrikanska Storskarvar, Kohägrar och Silkeshägrar dominerade men det fanns också Heliga Ibisar, Rosaryggade Pelikaner och annat smått och gott. Brunglador och någon Wahlbergsörn raidade oavbrutet. Läckert med fåglar men i övrigt ganska oläckert. Vi hittade till slut en strandremsa med Grönhägrar, Pied Kingfishers och plats för vår tilltagna matsäck på kex, kaffe och vatten!

Plötsligt drog vikingaskeppet iväg och Kaj var spårlöst försvunnen. Tänkte igen på alla historier från förr! Men en halvtimme senare var båten på plats och ytterligare en halvtimme senare var vi i hamn. Och snart satt vi på Tage och Dorthes veranda med en härlig middag och kalla öl.

Den Afrikanska natten sänkte sig till musiken från Dark-winged Nightjar och Spotted Eagle-owl.

 

 

Written by admin

November 28th, 2013 at 10:46 am

Posted in Uncategorized

Leave a Reply