Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Expedition 2 på Lake Victoria

without comments

På söndagen 24 november dags för Kajs uppblåsbara kajak, egentligen Scotts.

Pancras pumpade den och vi bar ned den några hundra meter till fiskarnas lilla “hamn”. Litet trixigt att komma i och ut med kajaken. Man vill inte blöta ned fossingarna i Victoriasjön i onödan. Men vi är ju båda rörliga, åldern till trots.

Så paddlade vi ut i fiskarnas kanal genom papyrusen. Malachite kingfishers, Swamp flycatchers och där, minsann, en sävsångare – från Sverige, från Danmark??

Så ute bland water lilies och hundratusentals fåglar. Litet gungigt att balansera båten när man tittar i kikaren, men ibland behövs det inte. Här gamla Kajplåtar från kajaken på hur huvudbyggnaden växer fram.

Det är träkonstruktionen till höger. Strax till vänster nuvarande bostadshuset. Ytterligare till höger framför “slottet” i bakgrunden är den compound där jag har mitt rum. Skymd bakom några mangoträd, men ser ett plåttak får jobbarnas mat-och viloplats. Bland Vivingade tärnor, Sandtärnor och Skrattmåsar ses en Open-billed Stork och två Silkeshägrar.

Så här ser det ut idag, betong och tegel på plats – och en Wood Owl under taknocken. Och Kaj och jag med varsin öl och 200+ arter i kikarsiktet.

Bland mycket intressant från kajaken Svarthäger, Saddle-billed Stork och inte minst tre vadarsvalor, Svartvingade, som bestämdes med hjälp av foton.

Victoriasjön ligger mitt mellan de två stora sträcklederna, östra och västra Riftkanterna. Därför är många arter som flyttar i stort antal relativt fåtaliga här. Som exempelvis de båda vadaresvalorna, särskilt den svartvingade. Återkommer med bilder.

Written by admin

November 29th, 2013 at 11:00 am

Posted in Uncategorized

Leave a Reply