Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Rumble in the jungle?

without comments

Vårt “Break on the lake” 6-8 dec anno 2013 utvecklades till ett “Rumble in the jungle”.

Vi oldies mindes när Ali i Kinshasa, för 40 år sedan, efter en våldsam holmgångmed Foreman återtog VM-titeln i tungviktsboxning.

Hela natten mellan 6e och 7e kunde vi höra djungeltrummorna vibrera ut sitt discodunk över viken som speglade den Afrikanska stjärnhimlen och fullmånen. Med pansjons rätt njöt vi våra paulun i varsin bungalow på säkert avstånd från rumblets epicentrum. Kaj funderade litet över att vi borde vara mer sociala, men va skönt!

På morgonen lönades vi furstligt för den “påtvingade” nattsömnen med fräscht sinne och fräscha ben. Härligt skådande av diverse nya arter som strandtjockfot, grönvingad sångare och naturligtvis den märkliga endemen, vitsvansad paradisflugsnappare. På friska ben till Hash Harrier Centret – sega klättrare, antingen kvar i sänghalmen eller med ersättningsfrukost i form av ljummen mjöd. Vi, fräscha, inmundigade den bastanta kosten på matata, ugali, getsoppa mm – till meddelandet att även lopp 2 blivit inställt.

Victoriasjöns vågor kluckade lockande mot beachen, men alla snäckskalen i vattenbrynet hissade varningsflaggan på full stång – eller på halv om man vågade doppa tån – Snäckan är mellanvärd till den fruktade Bilharzia-protozoen! – HU!

Förlösande och skönt brakade världens “thunderstorm” loss precis när vi återvänt till hyddorna. Vilken j-la tur man inte var på sjön och istället sött kunde drömma om “Lord Jim” under myggnätet.

Vederkvickt av vilan trodde jag att kanske skulle jag slippa lopp 3 också. Men icke sa Nicke, det blev ett långt, hårt, snabbt lopp. Jag som inte sprungit på två år! Ont krut förgås inte – visserligen duktigt seg i steget, så även rultiga damer och ölstinna herrar kunde dra ifrån – men jag tog mig runt och sprintade i mål som loppets absolut äldste!

Och vaknade nästa dag kapabel att ta bagaget 1 km utefter stranden till frukosten, inställt lopp 4 (tack för det!) och den väntande båten. Kaj var betydligt fräschare, hade disponerat gårdagens lopp mycket bättre, men, men…

Hemfärden snabbare och med fortsatt häftigt skådande, plötsligt flockar med kamsothönor mitt ute på sjön – gårdagens storm???

I Kampala förnekade sig inte Afrika. Kaos på vägen mot Entebbe – megakonsert med Reggeastjärna från USA.

Vi tog paus med matchen Arsenal-Everton innan Lake View med nattskärror och ugglor för sista gången – mäktigt.

Sista dagen avsked till allt och alla

Framförallt Kaj

VARMT TACK FÖR ALLT

Och så i KLMs trygga förvar för ett halvt dygn och exakt in-time på dimmigt Landvetter

Tisdagen 10 dec och David på plats – GÖTT!

 

Written by admin

January 13th, 2014 at 3:43 pm

Posted in Uncategorized

Leave a Reply