Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Amundön med GOF 26 jan 2014

without comments

Kanske litet obetänksamt att “ta” en exkursion da´n innan Islandsresan. Men långt i förväg vet man inte och tänker allt ordnar sig. Efter många fina vinterdagar började vädret dessutom kärva till sig.

Räddare i nöden blev David, som hämtade på Olof Rudbeck. En timme innan start var vi på plats. Faktiskt ganska behagligt väder – ännu, men fågelfattigt, björktrastar, grönfinkar och gråsparvar. Skulle någon våga sig hit?

Men det är tuffingar man har att göra med på sådana här tillställningar. På bron ut till ön samlades så småningom 12 personer, jämnt könsfördelade.

Hade litet ågren att jag svamlat om havsörn i “reklamen” – till mångas stora förväntan. Ulf Persson rådde bot med att livfullt berätta om jaktfalken han sett på lördagen på Donsö.

Efter första hagen och skogsbrynet med rödhake, gärdsmyg mm nådde vi havsutsikten. Alert upptäcktes några skäggdoppingar bland ejdrar och småskrakar. Tuberna riktades mot södra skärgården. Och där, David hittade den – alltså havsörnen! Den mäktiga fågeln gav rätt energikick för att vi skulle klara isiga och branta norra stigen.

Kaffet intogs i Drottningviken och så djärvdes vi återvända via södra leden. Blev mest isvandring. I stora vaken i Kungsviken låg en präktig knip/viggflock med en hane och två honor salskrake. Gött!

När vi så tvärade sista beteshagen innan återsamlingen på bron kom dagens överraskning flygande, en morkulla!

Ulf som fört protokoll summerade 30+ arter för dagen – inte illa!

Och så till er alla som värmde upp den svinkalla vinterdagen – ETT STORT TACK!!!!!!

 

Written by admin

February 1st, 2014 at 7:49 pm

Posted in Göteborg

Leave a Reply