Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Förste februari och jaktfalkar

without comments

Återkommer ofta till jaktfalken i mina rapporter från Island.

Få fåglar har en sådan nimbus over-all. Största falken, en symbol för snöklädda fjäll och vilda falkonerarjakter från arabiska fullblod. Den är också hyfsat svårsedd. Minns det engelska par som jag skulle visa en fjälluggla på Engsey i januari 2012 – dom var inte alls intresserade utan ville istället titta på en jaktfalk!

På Island är det litet “piece of cake” och som svensk har man ju – men ändå – som idag!!!

Började med att runda Tjörnin för att få spetsbergarn på  dagslistan. Hyfsat flöde men nu hade mesta snön och isen försvunnit.

Kom ut på Seabraut, det började blåsa med hotfulla moln i antågande så jag vände åter mot Harpa. I uppvindarna kring Harpa, Arnarhvoll och övriga höghusen längs Seabraut lekte korparna. Plötsligt kraxade de litet hetsigare och där kom en jaktfalk och blandade sig i leken. Efter ett tag var de tre stycken falkar i luften, samtidigt som det satt en ute på Engsey.

Formidabel upplevelse. Jag kunde se allt.

Men i sanning – är inte pillar och eleonorafalkar lika karismatiska???

 

Written by admin

February 2nd, 2014 at 1:02 pm

Posted in Uncategorized

Leave a Reply