Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Gäckande måsar!

without comments

Två dagar, 2 och 3 februari med bistert väder. Bitande vind från NO, ibland kulingstyrka. Regn/snö har hängt i luften.

Känner vaga förkylningstendenser – kan vara nu avslutade penicillinkuren som satt ned kroppens försvar?

Igår gick vi ut på Grandi för att handla litet till middagen med Elin, Evas väninna från Bergen och Saltjernarnaess, eller bara Naess som beboerna där säger. Eva gav mig “ledigt” en stund så hon kunde handla i fred. Jag rusade ut på vågbrytaren, lutade mig mot vinden och spanade. Mycket, särskilt trut och mås, slickade läckert brytarens lavablock.

I en flock skrattmåsar, en med tydligare vingband. Tretå? Nej, mindre! Blir litet förvirring när flera flockar skrattmås blandas och yr runt. Där är den eller en ny!? Inte riktigt som dvärgmås? Hur är det med trädmås? Eller rosenmås!? Skulle kunna stämma med mycket vitt på handen och grått på vingundersidorna? Blir till slut en säker rosenmås och kanske något annat!?

Det händer saker!

Da´n därpå, igen kulet och rått. Packar in mig i ylleställ och baklava, avsedda för Högarktisk. Spanar från gula fyren vid Harpa. Korparna leker runt tillsammans med en jaktfalk i den kastande vinden. Mängder med skarvar, både vanlig och topp, söker sig till hamnbassängen, något gott serveras från en nyss inkommen trålare. – och så alla vitfåglar, det svämmar över av vitvingade, vit,grå, havstrutar, skratt och fiskmåsar. Och så kommer utmaningen, en 2K typ gråtrut, mörk med bandad övergump och vittrutsnäbb. Passerar fint men definitivt – typiskt! Amerikansk gråtrut !?

Alltid när inget annat händer kan man titta på vitfågel här. Härliga studier för oss ovanliga med chans på extra krydda från framförallt väster och norr!

BARA ATT HÄNGA I

Written by admin

February 6th, 2014 at 11:17 am

Posted in Resor

Leave a Reply