Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Knöl, Lincoln och Tripod

without comments

Ibland smäller det till. Man skall bara ha litet tur.

Och tur får man ju mer man tränar och sliter. Ett av Stenmarks “bevingade”.

Det är INTE bara “bar å åk!”

Den 4:e tog jag mig ut på Grandi och den härliga vågbrytaren med alltid massor av godsaker. Blåste en pinande vind och i mina år är det ingen hit att stå timme ut och timme in i styv kuling! Kastade alltså trånande blickar mot oläckra, men väldiga och skyddande oljecisternerna längst ute på udden. Har tidigare försökt attackera det inhägnade och välbevakade området från söder – utan framgång. Men nu kom jag västerifrån så kanske?

Det härliga och vackra promenad – och cykelstråket längs kilometer av vågbrytare vek visserligen 90° söderut och vågbrytaren vek 90° norrut. Men i hörnet upptäckte jag att man kan gå ned på en bred stig som löper mellan vågbrytaren och taggtråden som omger oljeterminalen. Inte många, ens Reykjaviksbor, som känner till. Graffitimålare och öldrickare hade dock satt sina “avtryck”.

När jag kommit upp på nordsidan klättrade jag upp på stenfördämningen med kikare och benbrott som insats. Fint läge! Och naturligtvis ett stenkast bort en öppning i vågbrytaren att bekvämt träda ut i! Blir nästen omkullblåst av en förbisvepande jaktfalk! Och åter en gäckande ejder, för tusende gången spänner jag zeissen, liggande på några gigantiska lavablock.

EN SVÄRTA, hane – GÖTT. Kan det vara en KNÖLSVÄRTA.

Skyndar fram till “hålet i vallen” och det vita under ögat i en vid sväng uppåt bakom ögat, brett och tydligt, näbben lyser rödaktigt, kraftig näbbknöl.

Inget att tveka om – MEN till för helt nyligt behandlades alla svärtor som en art. Numera 2-3 arter

SVÄRTA (Melanitta fusca), Häckar i N Europa. Övervintrar i S Östersjön. “Vår” svärta. Anges som hotad.

ASIATISK KNÖLSVÄRTA (Melanitta (fusca/deglandi) stejnergi), Häckar i N Asien. Övervintrar längs Stilla havskusten. Anges som ohotad.

AMERIKANSK KNÖLSVÄRTA (Melanitta (fusca) deglandi), Häckar i Alaska o NV Canada. Övervintrar längs USAs västra och östra kuster.

Tittar man sedan på bilder ser man att det kanske inte är helt lätt. Är övergångarna med rödare näbb, mer vitt vid ögat och större knölen bara gradvisa förändringar? Historiskt var de separerade, men så slumpades de för att nu åter splittas.

Eftersom det verkade svårt att få andra till plats gjorde jag hysteriska försök att dokumentera. Absolut ett måste i isländsk fågelskådning! På det viset uppstod den Arminska tripoden. Två stadiga ben, en superb Iphone och en lika superb swarre, och så ett svajigt, halvbrutet ben, det arminska bidraget, undertecknad. Resultat därefter!

En video som kom till slumpvis när jag fipplade med fingrarna.

IMG_0029

Eller denna grymt regisserade

Den 6:e och fortfarande ensam observatör och allt mer desperat!

Den 7:e har jag förlikat mig med ödet. Börjar också få bättre hyfs på bilder. Duger som dokumentation?

 

5:e blev en “mellandag”. I uselt väder tog vi bussen till grannbyn Hafnarfjordur. Eva gick på konstutställning, medan jag tog fram gamla orienterartakter och halkade, letade mig några km till ett fågelbord vid en plantskola och friluftsanläggning. Gott om fåglar, snösparv, gråsiska, rödvingetrast, stare – och relativt nyetablerade på Island, koltrast samt kungsfågel. Personalen var mycket vänlig och en del talade lite svenska som Steiner. Han berättade om busslaster av WP-kryzzare, senast igår.

För TARGET SPECIES : LINCOLN´S SPARROW

Inte uppkallad efter Abraham utan efter namngivarens kompis. Steiner kunde livfullt berätta om just den här individens upptäckt. Vid julgransförsäljningen i december hade en köpare undrat över en annorlunda fågel. Steinar kunde inte klura ut vad det var, svarthätta och ängspiplärka förkastades. Tunga skådare med tunga vapen kallades in och på bara några timmar och kommunikation med over-there var det klart. Och WP-kryzzare i Västeuropa bokade biljetter till Island.

Och där satt jag inne i personalstugan och “upptäckte” sparven – inga höjdarobsar, men här fanns ju inga krav på dokumentation och helt ensam var jag. Thorkel förbarmade sig om mig i gloppen och körde till Hafnarfjordur och Eva.

Men tänk två dagar i rad med LIFER – Tala om WP-KRYZZARE

Written by admin

February 11th, 2014 at 10:25 am

Posted in Resor

Leave a Reply