Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Hrisey o Akureyri

without comments

Hrisey och Akureyri

 

Lördagen den 15 kommer Jóhanna och hämtar ca 0810 utanför Ranargata 10 – vi skall vara på flygplatsen 0815 och planet går 0845! – coolt, på isländskt vis. Så på flyget ändå allt in-time, lungt och stilla landar vi i Akkureyri 0930.

I hyrbil vidare. Första fågeln en korp och i en vak i issörjan där älven rinner ut i Eyrafjördur alldeles bestämt en ISLANDSKNIPA, hane. Vi far förbi Dalvik, känd som utpost för valskådning och hamnar i färjeläget för färjan till Hrisey. Ordinarie färja uppe på slip så vi tar reserven en gammal trålare nu valskådarfartyg.

Först hinner jag skåda in en liten mörk and i strandskvalpet bland ejdrar och alfåglar – STRÖMAND!

Så smårullar vi de 15 min till Hrisey omgivna av trutar, ejdrar och stormfåglar. På ön glatt överraskade av att Jóhannas stuga är ombonad och varm, så är det på Island med vulkaner och varma källor! Jag kan också glädjas åt strömand, spetsbergsgrissla, turens enda alka visar det sig och så turens första rarris en PRAKTÅDA. Några Knubbsälar i strandkanten roar hela sällskapet till lunchen.

Plötsligt ett välbekannt ”knarr” på altanen, första Fjällripan, Hrisey har kanske världens tätaste bestånd. Jag tar djärv promenad längs branta och vindpinade östra sidan. Snöar lätt och driver litet grann. Idealiskt för övervintrande Strömänder, ett 60-tal i sina mest praktfulla dräkter. Ser också praktådan och om inget nytt så spännande och djärves dra över ”fjället” i tilltagande mörker och snöyra. Belönas med en praktfull, helvit med svart stjärt, Fjällripa och att exakt ”pricka” stugan med tända ljus och en härlig middag; Gin och tonic med torkad fisk, lammstek och isländska pannkakor à la Jóhanna!

Den 16 skönt att göra gympa, ta en varm dusch, äta frukost och gå en härlig tur på den vinterskrudade ön i stilla väder! Eva tar med genom byn. Kul när flera ripor sätter sig och knarrar på hustaken. Och vi ser några av de första KOLTRASTARNA som siktats på Hrisey, enligt en fågelintresserad ortsbo!?

Jag går vidare, idag längs västsidan. Flackare strand och inga Strömänder, men Praktådan har flyttat hit och tre stolta Islommar dyker utanför karantänstationen för införd boskap, hundar mm – sysselsättningen på ön som ersatt sill”hypen”, som gick i däck ett halvsekel före en annan ”hype”, den finansiella.

Sedan tvärsar jag ön och återvänder längs östra sidan. För att räkna in litet Strömänder, ett 20-tal. I sista lärkbuskaget en fin flock Gråsiskor, som mumsar lärkskott. Och en GÄRDSMYG, isländsk – art/ras!?

Och en SNÖSISKA, 2K av grönländska nominatrasen. Vi kan nöjda stänga huset och återvända till huvudön, Island. Eva och jag för några dagar i Akureyri och Jóhanna för Reykjavik. Avskedsmiddag på Greifinn innan vi checkar in på anrika KEA Hotel.

Den 17 efter gympa och superb frukost drar jag ned mot flygplatsen och älvutflödet i Eyrafjördur. Det avgränsas av en vägbank och en bro, en väg som leder mot Myvátn. Litet lamare skådning än på Hrisey, men i alla fall en JAKTFALK över skidlifterna i Islands alpina Mecca – uppe i en av de magnifika fjällsluttningarna som omger Akureyri. Så äntligen, precis när jag gett upp, men tar de sista stegen och lyfter kikaren för ”sista gången”. Blir en halvtimmes studier av en KNIPA, en sällsynthet här men inte vad jag hoppas se, tills jag inser att det kan vara rasen Bucephala clangula americana, en presumptiv split i artsplittinghysterins tecken. Filade på större storlek och grövre näbb!?

Reste mig och tittade på andra sidan vägbanken. I strandskvalpet alldeles vid mina fötter, en – just det! – ISLANDSKNIPA, hane.

Återvände på lätta fjät för att handla litet mat med en krasslig Eva. Passerade så hamnen och övverraskade en säl som tittade upp genom istäcket, visst var det en GRÖNLANDSSÄL! Vicken dag!

Den 18 försökte jag reprisera den lyckade gårdagen. Träffade först en av Akureyris skådare, som bott i Piteå. Han talade om att stället vintertid är ett ”stronghold” för Knipa. Jag kunde bekräfta genom att idag hitta 2 hanar och en hona – häckning på G!? Han berättade också om två STORSÄLAR som setts. Jag bekräftade omgående med båda på insidan av vägbanken!!

Senare kunde jag också konstatera GRÖNLANDSSÄLEN utanför den gigantiska snögubben vid Hotel Akureyri.

19 och som vi trodde sista dagen i Akureyri. Packning, sista frukosten, utcheckning, snabb koll av Islandsknipor, Knipa och Storsälarna. Så taxi till flygplatsen och alla flygningar inställda! Sandstorm över ön!!!!!!

Får kanonövernattning på ”högfjällshotellet” IcelandAir, men, men…

Den 20:e randas med fortsatt inställda flyg!

Klockan arton drar flyget igång och kärrorna i skytteltrafik med strandade passagerare. Vid nio hemma på Ránargata 10!

Ett stort tack till Jóhanna som möjliggjorde detta.

 

 

Written by admin

February 22nd, 2014 at 1:17 am

Posted in Uncategorized

Leave a Reply