Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Fullt ös Halland 10 augusti

without comments

Efter fin genrep på lördagen var det äntligen dags för premiären!

Efter ett mer än månadslångt uppehåll i “hård”skådning!

Uppe redan 0430, lätt gympa och nybakade bullar.

0600 rullar David nedför Volrat Thamsgatan. Ljudlöst i miljöbilen.

I floden av av festare från Way-out-West vidare till Natursten. Pascal uppe, litet yrvaket, och Lisa gläfser ett lycka till.

Senior, Junior och Far själv. Alla på hugget!

David visar strategisk iskyla när vi passerar Löfteån. Inget drag på Silkehägern, som inte sågs på hela dagen. Hade blivit trist dipstart på dagen.

På plats strax efter sju i Korshamn. Härlig primärskådning, bara några loja skådare i horisonten, men ett vimmel av fåglar. Bland vadare, vitfåglar, gäss kan vi plocka finesser som några adulta Spovsnäppor, mycket Mindre strandpipare och Gulärlor i olika dräkter. David och jag påminns också om hur vi våren 1980 kryssade Kentsk tärna och Småtärna just här på Morups tånge!

Vi lägger oss till bords och njuter Davids läckerheter till frukost, stekt ägg på mayonnäsmacka och små piroger till starkt kaffe – mums filibabban.

bild 1-2bild 2-2

Efter någon timme förflyttar vi oss norrut över klitterna till Brevik.

 

bild 1bild 2

 

Vi hårdjobbar i vadarflockarna. Hittar några orangea Kustsnäppor och snövita Sandlöpare bland massor av Kärrsnäppor, alla från Norra Ishavet. Medan Småtärnor och Större strandpipare skyddar (andra kullens?) pulli.

bild 1-3bild 2-3bild 3bild 1-4

Roligt med minst 6 1K MYRSNÄPPOR. Häckfågel från myrarna i norr och med en sydostlig sträckorientering. Ovanligt talrik på västkusten i år. Kanske den envisa vinden från öster denna tropiska sommar spelar in?

I fjärran österut ser vi rovisar, bla några Rödglador. Dags för bilen och modellflyget S om Munkagårdsfloen och Lis mosse.

Flygarna har lämnat och ersatts av flugor. Blir lazy skådning och fortsatt njutbar matsäck. Brunhökar, Duvhökar, Havsörnar, Rödglador –

bild 3-2

så en fin flock Ljungpipare nära mot S – men två alldeles under!? Senior apporterar som en pointer – två FJÄLLPIPARE, åtminstone en med del av adultdräkten kvar! David hänger med fint och hänger in. Ljuvligt! Tidig obs men under veckan droppar obsrapporter in från S Sverige – mest adulta fåglar!

Matsäcken till trots blir det bunkring på Sibyllans innan traditionellt avslut i fågelvimlet på Getterön. Pilgrimsfalk, Tranor, Fiskgjusar och så får bl.a. Mosnäppa, Myrspov och Storspov upp vadarlistan på 24 arter, dubbla dussinet och dubbelt mot exkursionen igår! David går till vassgömslet för att kolla Småfläckig sumphöna. Pascal och jag slappar tills han ringer och meddelar att han fastnat på en presumtiv MEDELHAVSTRUT, 1K.

bild 2-5bild 1-5bild 2-6

 

Allt talar för en sådan – om inte ljus, vinkel, avstånd och seniors strängarhumör. Det sistnämnda kan bara försvaras av ett helt rimligt ifrågasättande av systematiseringshysterin av trutkomplexet. Väl hemma kan senior övertyga sig själv att har något 1K Mich-foto publicerats i år på Svalan, så var denna en “klocker”. Bilderna ovan ger känslan om icke dokumentation!

Härligt att vara på banan igen

Till David och Pascal

STORT TACK

 

Written by admin

August 16th, 2014 at 9:26 pm

Leave a Reply