Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Grande Finale Scania Sep 26-28

without comments

26 sep

Fredag och snart hemfärd. SW frisk och tungt tryck på tättingsträcket. “Proffsen” ute på Nabben räknar 135000 finkar. Vi kan plocka en del roligt, varfågel, mindre hackspett, jorduggla, bändelkorsnäbb och över havet några dvärgmåsar.

Vid återtåg mot Kolabacken hittar vi en mindre flugsnappare, 1K i ett nät. Jag hinner också avsluta toalettbesöket utan missöden för att se en passerande ägretthäger.

Ljungen dock ganska dött så vi avslutar dagens skådande i “hemmamarker” längs Höllvikens strand. Vadarmässigt inte så dumt, en riktig höjdare med tre Isländska rödspovar, en av höstens signaturarter, och så än bättra en förbiflygande BREDNÄBBAD SIMSNÄPPA, som slickade vattenbrynet. Höstens första(?) och vi är beredda att fega ur, men så dräller de in på olika rapporter. Vi ligger i framkanten.

I framkanten ligger också beslutet att satsa morrondagen på Havsfåglar. Anders har i åratal drömt om slagläge på västkusten – och jag också – för oss. Siktet ställs in mot Halls huk, Hallandåsens yttersta utpost i södra Laholmsbukten. Också hemvisten för Sveriges grå miljardeminenser i fästningar kamoflerade till hästgårdar! Har inte varit något tryck i år ännu. Men vi bör vara garanterade skönobsar på sulor, stormfåglar och en del labbar och kanske något annat!?

Svårt att somna? Nej!

27 sep

Dagen D randas och vi far norrut i gryningsljuset. Mjukar med en BRUNGLADA och tankar i en cross-over mellan gammalt lastbilsfik och modernt drive-in. Hittar galant med alla våra GPSare. Härlig platå med härlig utsikt, sol i ryggen och ingen vind trots ca 10 sm rakt mot oss! Den branta kusten ger fint vindlyft över oss.

I handkikaren innan vi satt oss havssulor, stormfåglar, en tretåig mås och en STORLABB. Vi hittar “placet” och det blir bara bättre och bättre. “Halshukexperter” som August T och Mats H bekräftar vårt goda platsval och hjälper oss ytterligare på traven. Under tiden passerar flera skådare och antal nyfikna kossor!

Utöver det redan nämnda fortsätter vi krydda med en kustlabb, ca 10 BREDSTJÄRTADE LABBAR, alla 1K, liksom 2 FJÄLLABBAR.

Första GRÅLIRAN låter inte vänta på sig och snart “stimmar” det litet varstans, måste vara mer än 10 ex.

Real hot en TÄRNMÅS, 1K, ganska långt ut som AT upptäcker. Litet senare hittar jag en TÄRNMÅS , 1K, nära och fint.

Dagens clou dock, kl 10:00

Mindre lira, tänker jag först, men snabbt inne på Gulnäbbad lira, loj, ljus, non-descript, Håller tills AT började prata om bukfläck. Sedan rasade allt och det blir efterhand en STÖRRE LIRA, en blocker ädelkryss! Hej-å-hå tom Fredrik S på Gotland får se upp!

Så litet Båstad och loj färd till Höllviken.

Efter detta intet?

28 sep

Hade hoppats på isabellastenskvätta – kryzzade istället CC med rapphöns och Kungsfiskare & Entita i Huseby. Dessutom Mörlundalegenden med Blåhök, Havsörn …. och trevlig skådare.

Så Västergarn och EVA

Written by admin

October 15th, 2014 at 6:31 pm

Posted in Resor

Leave a Reply