Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Ufvarne

without comments

Häftigt att kunna gå ut på plattan ( ngn gammal förvsars(?)konstruktion) på Joberg, alldeles utanför dörren och ställa in tuben mot Ullevi. Den 11 mars, i onsdags satt båda uvarna väl exponerade vid N taket, i lä för en nordostlig vind och varmt solbelysta. Det var en fantastisk känsla att dra upp förstoringen.

Dagen innan var gråmurrig och vind från syd. Jag cyklade förbi Brudarebacken med fjällvråk och varfågel sedan via Kålltorps hem, där jag äntligen såg en av kattugglorna (den rödbruna!) med avslutning av skådandet vid Ullevi. En uv kunde med svårighet hittas inne under S taket.

Svante B som var på visning inne på Ullevi på söndagen fick plåtat en av uvarna vid ett sådant tillfälle.

Svante B är en doldis inom svensk ornitologi. Som gymnasist under femtiotalet utförde han tillsammans med en skolkamrat räkningar av sträcket genom Kalmarsund på sommarlovet. Till sin hjälp fick de låna en av Sveriges första tubkikare. Tala om pionjärinsats.

Själv har jag varit med om två drag med denne gigant. En praktejder försvann i dimman vid Hällsvik i början på mars 2003, men den 16 december 2007 slog vi till med mongolpipen i Apelviken. En fantastisk höstdag vid Hönö minns jag också med välbehag, grålirorna sprutade upp ur vågskummet!

Svante Bs förflutna som spexare förnekade sig inte vid en skådarkväll med SNF i mars 2008, när han presenterade den första bilddokumentationen på glassTRUTEN (Larus GLASSoides)!!!

Written by Olof

March 16th, 2009 at 11:40 am

Posted in Göteborg

Leave a Reply