Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Generationsskifte!

without comments

Den 24 oktober fanns Anders på plats på plattan och Eva bunkrade på Willy´s och Zacci och jag var redo för eldning i dagarna fem!

IMG_0271

Men ett ihållande blåsande från sydsektorn, stilla först hemresedagen 30 oktober, satte P för detta. Istället blev den redan ankomstdagen en tur ut på blåsigt och soligt Svältis. Vid Tofta från bilen hade vi mjukat med en Stenfalk.

Alltså dags för 5 generationens andre representant att visa upp sig. Här den förste, Pascal på Hallandsflogg

bild 1

Och här Zaccis vid tidigare drag, också en Hallandsflogg

IMG_6289

Själv är jag tredje generationen, upplärd av morfar och pappa, nu detroniserad av den härskande fjärde generationen, David.

Men till Svältis. Och kul genast när några Enkelbeckar exploderade ur agen vid väten. Och mycket fint först en, sedan en till, Halvenkelbeck som på alla sätt mer diskret flög ivägen en bit. Helt enligt förväntningarna, men så inte den litet klunsigare Dubbelbecken, som med ett dämpat host tog en liten tur för att återvända till exakt samma plats. Triss i beckasiner och Z hängde med. Fin avrundning med en 1K Medelhavstrut i Viken.

Hade tänkt litet outings med Anders och hans näst-nästa generation Holden, men här satte förkylningtider epedemiska hinder. Dock inte för Anders själv som kämpade sig upp till periodens höjdpunkt en Nunnestenskvätta på Furilden – strongt!

Vi blev heller inte lottlösa, långt därifrån! Dagliga turer till Svältholmen, Fyren, Paviken alternativt Paån och vi kammade hem storkovan. Fortfarande en bit till Davids 10-årslista, men vad sägs?

Mindre sångsvan, drygt 20 ex, ÄGRETTHÄGER, 2 vinterdräkt i Paviken, SVARTNÄBBAD ISLOM, 1 2-3K sågs flygande 2 dagar, Havsörn, många dagligen, Kungsörn, 2 ex, Pilgrimsfalk, minst 2 ex, JAKTFALK, 1 1K (hona?) på mindre än 50m, BREDSTJÄRTAD LABB, 3 1K mkt nära och fint, Tretåig mås, 1 1K, Trädlärka, 5 ex, Sädesärla, 1 1K sent, Lappsparv plus mycket annat fint.

Så kronan på verket nästsista dagen 29 oktober. I gryningen i trädgården bland kungsfåglar, en stod ut med vitt ögonbrynsband, annat läte och med orange krona, BRANDKRONAD KUNGSFÅGEL!!!

GRATTIS 5:e generationens Zacci, med 10-årsdag 1 november!

Written by admin

November 4th, 2014 at 9:54 am

Posted in Västergarn

Leave a Reply