Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

I skuggan av Ringhals

without comments

På söndagsmorgonen, Fars dag anno 2014, gav David sin far en extratimme i sänghalmen. Ursprungligen avsågs avfärd från Olof Rud 06:30 men smset löd 07:30. Tre utvilade, men åtminstone chauffören lätt stressad av de första solstrålarna på veckor som sökte sig fram mellan västgötaskogens trädtoppar.

Systematisk genomgång av options gav start på Ringhals udde, bra läge, bra primärlokal, halvvägs mot Morups tånge, en annan bra option.

David, styrman hade Bredstjärtad labb som “target species”, men milda vinden litet väl sydlig och bara laber. Men mycket härligt när vi spänstade över klipporna. Vi jobbade på  Ängspiplärka och Skärpiplärka. Ingen Vattenpip denna gång. En flock Vinterhämplingar, en Sävsparv och …

IMG_0288IMG_0289

…hittar ni de tre Steglitser, Vår herre torkade sina målarpenslar på?

Så intog vi pole position med härlig utsikt och junior i förgrunden.

IMG_0290

Och här rasslade det till kaffe och mackor. Gott om SillMular, Tretåiga måsar, sydsträckande Sångsvanar, Ejdrar och mycket annat. David blixtrade till med sin efterlängtade Brelle, som visade upp sig fint. När den försvunnit blickade han upp i “Islomsvinkeln” och där kom en stor falk! – en Jaktfalk, som sänkte sig och lekte runt med några alkor tätt över havet. Själv försökte jag litet lamt replikera med några Havssulor, några Toppskarvar och ett gäng Knubbsälar på en kobbe.

Så dags för Getterön. Varken Härfågel i Halmstad eller Svartand i Torekov kändes värt transportsträckan. På vägen en del Fjällvråkar mot söder, kanske samma födosyndrom som “drabbat” labbarna på tundran!?

Vid Naturcentret morotskaka med grädde och Mikael Nord, trevlig som vanligt och som föreslog en “Skådartrio Armini mé Pascal (om han vaknar!- HÖ)”. Över kakorna njöts minst 3 Pilgrimsfalkar och ett antal Havsörnar. Dessutom Smådopping, Bläsgås och en handfulla trevliga kolleger i fält!

Zacci avslutade med att locka in en Gärdsmyg med en införskaffad “gnisslare”.

Dvs riktigt avslut blev Fars Dag på Sörgården. Pascal på plats och givet Kit, Eva och Claudia!

En riktigt, riktigt bra dag!

 

 

Written by admin

November 11th, 2014 at 4:18 pm

Posted in Göteborg,Resor

Leave a Reply