Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Scania Nyår 2015

without comments

Lugn och fin första morgon 2015, efter spritfri(!) avslutning av 2014. Bara jumpa, hockygröt, packningsfinish, så ett ton bagage på “tricken” nedför Johanneberget till Brunnsis och 5an-grytan innan Centralen. Lugnt töffar SJs snabbtåg till Malmö in och vi embarkerar fina platser i tyst kupé. Fönster mot W och jag drömmer årskryzz.

Men regnet piskar och sikten därefter. Vi njuter matsäck och reselektyr. Sikten förbättras i södra Halland, där jag årsar en flock Dovhjortar och en spänstigt sprintande Råbock.

Sedan skånska myllan, svart bakgrund till bla Sädgäss och Sångsvan. Tåget stannar i Lund och jag alerterar avstigning i Malmö med samtidigt intensivspan  över SO-dammen i Lunds reningsverks sjösystem! I frustrerande ökande knyck passeras två Vigg och en till synes helmörk släkting. En enda rapport från dammen denna årets första dag, – gissa vad?- VITÖGD DYKAND! – nja blir väl ett halvkryss och “tjyv”- start på året.

Stabilare när vi travar direkt på Mäster Johans härliga hotell. Med mobilens hjälp och min orienteringsförmåga – hö! Vad ljuvligt avkopplande med en McDonalds vid Gustav Adolfstorg och ett varmt bubbelbad innan sömngång till Leif GWs deckare på platt-Tv.

Årets andra dag och stormvarning. Efter överdådig frukost travar jag ut i Västra Hamnen. Det blåser för mycket och för sydligt. Dock fascinerande och några goda skåneskådare att “kryzza” vid Helikopterplattan. Havssulor passerar på hyggligt avstånd men behagar inte fastna på plåtarna. Precis som Barsebäck rakt upp i norr.

 

IMG_0332

IMG_0334

2 Bredstjärtade labbar och en mäktig förbiflygande Svartnäbbad islom berikar årslistan. Sedan turbokontakt med såväl Lanzarote som Göteborg, innan vi avslutar som igår. Men Macen uppgraderad till Hagens rustika och härliga kost – Kylling och högrev, mums!

Dag tre och nu ingen vind alls. Men ljuvligt vårväder perfekt för långpromenad runt Västra hamnen och i Slottsparken. Tomt över havet, men fina obsar, Havsörn, Vinterhämplingar, Stjärtmesar, Smådoppingar… Eva fyndar vintage och secondhand med japansk touch! Hagen står för den lekamliga spisen och platt-Tvn för den andliga, innan John Blund!

Så sista dagen och Hotellet bjuder åter sin superfrukost, men också rummet till 1700, när vi drar snabbtåget norrut.- va´oädligt gött att veta, när jag för tredje gången drar Västra hamnen. Nu rätt riktning och styrka på vinden plus fint väder och fullpackat vid plattan. Efter att ha tjingsat på idel ädel skådaradel, idag upphetsade av rapporter från Lomma södra, uppsöker jag mina specialkrypin. Får idag obsar på närmsta håll av Stormfåglar och Havssulor, också bra och många obsar på en Grålira och en ungfågel Bredstjärtad labb, bara en Tretåig mås också ungfågel och så en Pilgrimsfalk som leker runt på Swedchrome, piren i NO.

Eva avslutar med Baltiska utställningen och konstskatter från ryska revolutionens. Tillsammans njuter vi en älggryta på Lilla Torget. Så snabbtåget hem till Götet och jag kånkar hem tonnaget över Johannebergs kullar. Mattställningen och allt annat löst har klarat stormen Svea!!!

Bra start på 2015.

Written by admin

January 9th, 2015 at 6:39 pm

Posted in Resor

Leave a Reply