Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Brännö januari 2015

without comments

Brännö är inte bara sin brygga, utan också ett riktigt hotspot för fåglar. Särskilt utstickaren i NW, Galterö, som förbinds med huvudön med en liten version av “Bron över floden Kwai”. Finesser ses där med jämn oregelbundenhet. Inte oavhängigt därvarande spotters aktivitet.

Från torsdagen 22 januari serverades följande spis vid yttersta spetsen, Galterö huvud.

IMG_0350

 

Undrar någon, att efter en vanlig arbetsdag och en lögardag med busväder, den käcka Silvertärnan vid Saltholmens kaj fylldes med fågelskådare på söndagens första gryningsturen ut till Brännö Rödsten. Söndagen som vaknade med utsikter om spegelblankt hav, någon minusgrad och en molnfri himmel! Särskilt västgötar, från Skövde, Falköping, Trollhättan, Vänersborg som ville berika årsartlistan och någon med en lifer!

Gött, sa´ vi göteborgare som tog täten genom byn, för den 4 km långa marschen ut mot Huvudet. Vi fick snart ge vika och passeras av 40 år yngre långbenta och superskådare. Lyckades spotta en råbock som silhuetterade mot the Rising sun, när proffsen jobbade på en oväntad pilfink.

Genomsvettig framme på huvudet intog jag som vanligt en avvaktande position. En yngling tipsade om en islom – fin början, men var? Det svällande gänget tuber rystade oroat. Kollade litet försiktigt ejdrarna och där låg ju PRAKTÅDAN. En smula förvirring innan alla fått den i fokus.

Islommen förvandlades sakta men säkert till en storlom – var det samma som i torsdags? En sånglärka drog in med vårkänslor och jag sökte plats litet söderut för matsäck. Det glada gänget drog förbi på jakt efter – en piplärka kom farande och satte sig på några stenar – VATTENPIPLÄRKA! Hallabalo på mobilerna och fler kom rusande.

Jag satt kvar och efter ett tag bestämde sig lärkan att det var lugnast där. Ljuvliga obsar på bästa håll med Swarren!

Vicken da´!

 

Written by admin

January 26th, 2015 at 9:25 pm

Leave a Reply