Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Artligan och ugglefrossa mars 2015

without comments

Dags för summering av de tre intensiva veckorna på Gotland.

Lyckades sopa hem det mesta trots slow start, 20 februari. När röken efter tre veckor, 15 mars, skingrat sig, intog jag, med Anders hjälp en hedrande bronsplats på Artligan-Gotland.

Behövdes dock bara en dag så återfördes jag brutalt till verkligheten. En furiös attack av andre utlänningen i top-10, Lennart Wahlén, återförde mig till en blygsammare placering.

Men! – kammade hem de hittills svåra, som MELLANSPETT, ALFÖRRÄDARE, BERGLÄRKA, SPETSBERGSGÅS – och så förstås, UGGLEFROSSAN.

5 mars stack jag ut snoken genom köksfönstret, måne, stilla – visslade litet planlöst. Hörde avlägset mot Sanda en KATTUGGLA, knappast på invisslingsavstånd. Då stämde en PÄRLUGGLA upp mycket närmare, halvvägs mot Anders. Ringde ivrigt till honom och han hörde den fint. Precis då hoade en HORNUGGLA bortåt kyrkan, hörbar för oss båda!!!

Alla plus ytterligare en Pärluggla och en Kattugglehona har hörts sedan dess, även av några av mina ilskaste konkurrenter på artligan!

Kulmen på frossan inträffade redan 25 februari, när Anders och jag för några lyckliga ögonblick mötte en TORNUGGLAS jagande blick i bilens strålkastarsken. Möjligen sågs/hördes samma fågel av en av giganterna på Artligan-Sverige i månadsskiftet!

På Artligan-Sverige intar jag en 40-50e plats, ganska normalt. Är mer anmärkningsvärt tvåa bland göteborgare!

Inte minst tack vare kanondrag med David till Varberg 19 mars. Trots att vi var utmattade efter “vaknatt”, klämde vi redan på motorvägen en VIT STORK. I underbart vårväder rasslade det på Gubbanäsan och Getterön, TRÄDLÄRKA, SVARTKRÅKA, BLÄSGÅS, SPETSBERGSGÅS, FORSÄRLA... Trevlig samvaro som vanligt i naturcentrat men visst kunde invasionen som vi förväntat oss, av Brandkronade kungsfåglar mm, skyndat på en dag. From 20 mars fanns de litet varstans!

Typiskt, men man kan inte få allt och jag känner mig mer än nöjd!

Written by admin

March 22nd, 2015 at 5:40 pm

Posted in Västergarn

Leave a Reply