Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Härfågel – När kriget kommer!

without comments

Vilka minnen!

Härfågeln, som i femårsåldern blev min favoritfågel och en av grundstenarna i min skådarkarriär. Den fanns i fåglarnas motsvarighet till kortspelet Löjliga Familjen, ingick i familjen “Praktfåglar” tillsammans med blåkråkan och kungsfiskaren, . Varje gång jag fick härfågeln jublade jag och tanter, typ mormor och hennes väninnor skrockade förnumstigt, “den gossen blir nog duktig på fåglar”.

Det skulle dröja till sommaren 1967 och en parkeringsplats utanför Barcelona innan cirkeln slöts med min första livslevande härfågel. Valle och jag dåsade i framsätet på vår 900:- Isabella efter en spansk natt i sus och dus. Fötterna på instrumentbrädan och mellan tårna såg jag en härfågel på motorhuven. Det klack till och ytterligare en grundsten föll på plats!

26 april klockan åtta anno 2015 ringde Anders – HÄRFÅGEL ca 1km N stugan!!!!!! Spjutspetsarna Micke o Calle Tholin hade siktat den. Jag hade hört något härfågellikt redan igår! Så på mindre än en minut i kläderna och städslade stålhingsten – full fart.

Som vanligt litet osäkert – hur långt?, vilken sida av vägen?, vilken plöjd åker? Hade två rapphöns på ett fält – kul. Där! – såg bra ut, kikade runt. Narda, skulle jag återvända?, kanske helt fel? ringa Anders? Tog några steg och där flippade den upp i en kaskad av svartvitt och fjäderbuskar – ur intet. Satte sig i ett träd. Så typiskt.

Snart anlände Anders, Tholinarna återvände och en bofast tittade yrvaket ut. Allmän glädje som inte fick delas av senare dragare. Dock vimlade det i månadsskiftet av härfåglar i Sverige i allmänhet och på Gotland i synnerhet.

Vi belästa på Tillhagens “Fåglar i folktron”, darrade litet mitt i glädje. Ofärdsfågeln som varslar om strid!

Efter många år av fridsamt skådande verkar något vara på gång. Vissa skådare knyter till om egna obsar samtidigt som de attackerar andras som inte trovärdiga i en omfattning som man får gå tillbaka till förra sekelskiftet och de engelska skådande lordernas fighter för att återuppleva.

Alltså läge att följa min favorits stridsrop “Opp-opp-opp-till-kamp!!!”

 

Written by admin

May 4th, 2015 at 3:28 pm

Posted in Västergarn

Leave a Reply