Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

ODENSVALA

without comments

Två proffsskådare

IMG_0662

 

Anders och Mikael Nils, 6a resp 2a på Gotlandslistan.

Sååå belåtna, för 200 m ut till höger om vassön kommer den här gynnaren travande.

IMG_0661

 

En Odensvala alias Svart stork. En juvenil fågel ser man på näbb-och benfärg, samt prydliga fjäderdräkten. Anders bättre bilder härunder visar tydligt en jämn vattring på bröstfjädrarna!

unnamed-2unnamed-3

 

Kanske, kanske en häckning på Gotland! Det är bara 7 augusti, det har setts en adult fågel på ön i våras och Svarta storken är notoriskt skygg och svår att upptäcka i häckningstid. Men Baltikum med massor av häckningar är förstås troligare ursprung. Häromåret dök det upp några 1K Svarta storkar ringmärkta på Odens(!)holme utanför Spithamn i Estland.

Odens svala, som enligt sägner bar de avlidnas själar till Valhall. I motsats till sin vita släkting som frambar spädbarnet i ett knyte genom skorstenen!

Som krigsguden Odens budbärare förebådade också den “Svarte”, liksom Härfågeln, krig. Ryktet var alltså inte det bästa. Han anses också av en del experter vara fågeln på Sandastenen från någon gång kring 500-talet!

Vilka minnen! Själv såg jag Svart storkar första gången i Tanzania på 70-talet. Efteråt kom jag litet i beråd om jag jobbat tillräckligt mot den mindre men snarlika och mycket vanliga Abdimstorken. Missade en Svart med någon minut på Skagen 1980 och snöts åter av danskar på två över Ljungen i Falsterbo sommaren -82. Blev till slut lavinstreck över Camlica i Turkiet sep-83!

På Gotland har jag haft en som flög söderut över Västergarns kyrka och sedan hamnade kretsande över Muskmyr. Jag hade så två en sommar som gled över norra fågeltornet vid Paviken. Janne Grimlund cyklade lägligt förbi och upplyste om häckande Svarta storkar i hans hemtrakter i Småland!

Men den här fick jag jobba hårt för och framför mitt TACK, Anders – Du fixade det!

Written by admin

August 8th, 2015 at 3:41 pm

Leave a Reply