Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Silly Season

without comments

Ack ja – SILLY SEASON eller  RÖTMÅNADEN – kärt barn har många namn!

Kärt och kärt, förresten? – för skådaren med förväntningar – massor av  Aves i luften och ljumma ostvindar som lovar vad som helst! Timme efter timme av alltmer ökenartad och fågeltom strand i Västergarn. Runt om i Sverige jäser det och frustrationen skapar rykten som utmynnar i  lunkna skärmytslingar på sociala medier.

Stärker mig mentalt med att plocka en juvenil Mindre Strandpipare. Märk avsaknad av vitt över ögat! Och jämför med två Större på bilden intill.

IMG_0636IMG_0650

Eller den här Gråtruten – så frestande? – men bild 2 med randigt större täckarfält sänker väl allt hopp om en Kaspisk eller Medelhavs, som har helt eller delvis helmörkt fält!

IMG_0706IMG_0700

Eller förströr mig med att hitta den ursprungliga bopålen för vår röda stuga. Eva står på platsen en grusgrop flera km bort!

IMG_0681IMG_0645

Men kanske börjar det hända något? Mitten av augusti. Höstens första juvenila småsnäppa i Viken och tusentals Vitkindade gäss som skymtar bakom Gråtruten ovan.

Och så den här gynnaren från 26 april (Micke bakom avtryckaren och upptäckare med sin far Calle!)?Som också hördes av mig 16 juni?

f37afe34-0f06-4555-9bc8-deae45b60182_thumbnail-2

En HÄRFÅGEL som flög mellan golfbanan och festplatsen 17 aug. Luktar häckning i sommar. En misstanke som stärktes än mer av Berra som sett den flera gånger i närheten av kyrkan!!!! På sista tiden! Hur har jag kunnat missa.

Kanske Silly Season närmar sig slutet? Ser också en Kustlabb i lyckad jakt på en fiskmås av bara farten! Bra start inför morronda´n och planerad flog på Sudret med Anders.

Börjar bra redan innan start, när jag joggar upp till kylen på vinden. Ett annorlunda läte bland gässen, en liten gås, snövit med svarta vingspetsar, i en 10-flock grågäss. SNÖGÅS och kanske samma som varit först på Öland, så i Gannarve, så på Grötlingboudd, så tillbaka till Öland och nu…

Känns gött att susa söderut med Anders tryggt vid rattan. Bromsar mjukt in för en gammal Rödglada på en åker vid Burgekorset. Bra uppmjukning inför dagens andra årskryzz, en 1K Ängshök som vinglar förbi vid Västergårde.

Och så Skarpöra Juppen med hälseneskena! Stellan med samma skena, en epedemi månntro?, försäkrar tryggt SVART STORK och fyra (4!!) ÄGRETTHÄGRAR utanför tornet vid Stockvike.  No doubt men Skarpörat förnimmer kanske något bland alla ärlorna.

Vidare till Udden och nu apporterar Skarpöra och även Anders och tillslut slår det igenom Tinnitussågverket Olof, som också kan följa och hitta den – CITRONÄRLAN!! – ganska säkert en adult hona. Eller vad sägs?

 

IMG_0707

Written by admin

September 1st, 2015 at 4:47 pm

Leave a Reply