Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Artjakt och Artjägare 1 Oktober 2015

without comments

Ett ord för fågelskådning, Artjakt, ett ord för fågelskådaren, Artjägare – bäst och närmast!?

Med reservation att många fågelskådare känslomässigt uppfattar orden jakt och jägare negativt.

Hursom går den stora artjakten in i slutspurten med höstflytten som drar med sig allehanda östliga godbitar. Stäpphök och tajgasångare har de flesta storviltjägarna redan fällt, dom har uppträtt i extremt antal.

“Tiotaggare”, två stycken i Valdemarsvik, Starrsångare och Videsångare. Märkligt med Sveriges andra säkerställda Starrsångare, fångad och ringmärkt på exakt samma ställe som den första.

Och nu kommer de att ramla in och det gäller för top hunters att bjuda upp all sin skicklighet, ständigt vara på rulle och ha TUR!

Själv lämnade jag snopet slagfältet tidigt i september med hyggliga placeringar på såväl Gotlandsligan som Sverigeligan. Jobbade upp mig fint under sommaren, normalt litet av Silly season. Men nu var det väl slut? Så fick jag ett rejält lyft med David och Hönö. Normalt hade det – kanske – blivit någon ny art, men hela fyra nya och ett fint lyft på den redan goda Sverigelistan.

Förbleknade när Ragnar, suverän i ledningen som så många gånger under 2000-talet, vid samma tillfälle lade ytterligare fem arter till årets trofésamling! Känns som två ouppnåeliga, Ragnar på Sverigelistan och Bimbi på Gotlandslistan. Med gott samvete lämnar jag oktober månad åt dessa herrar, medan jag hejar på friska  runner-ups som Anders och Bernt – NÄSTA ÅR 2016, mitt sjuttionde – DÅ.

Alltså Oktober på Island. Räcker inte till ens som jag fick “räkna” årsnya arter på mina Sverigelistor. Dock härligt och skönt att jag bärgade pass med någon dags marginal. Om datatrafiken fungerar blir det rapporter.

 

Written by admin

October 1st, 2015 at 4:52 pm

Leave a Reply