Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Morgon 10 okt Gerdi

without comments

Klockan är 08:00 lokal tid och solen har gått upp bakom dimmolnen. Förstås hunnit med gympa och en närande frukost.

Gislis 6 kg-hantlar, något för en snart 69-åring!? Den manliga machokulturen är mer välutvecklad här än hemma så…

Lättast kan jag beskriva skådandet här, som att var du än skådar så levererar lokalen. På kort tid har du alltid sett något intressant. Det påminner om hur man upplever att det är på Öland eller Gotland, när man kommer från asfalten i Göteborg eller Stockholm.

Det Isländska skådandet med få lokala skådare har utvecklats därefter. Snabbt och effektivt scannar man stora områden, gärna från de kraftfulla bilarna. Men man aktar inte för att jaga ut i bara skjortan i isvindar och piskande regn (se tidigare om macho!). De skådare jag träffat, Edward och Simmi, är av yttersta världsklass att snabbt hitta och identifiera. De är mycket duktiga med dokumentation – inget slarv.

Att förhållandevis mycket ändå hittas av utländska skådare beror helt enkelt på att för varje isländsk skådartimme går det mångdubbelt fler utländska!

Edward nämnde något tänkvärt igår, när jag kontaktade honom. Han påpekade att för tillfället var det kanske två skådare på N, Ö och S Island, som tog hand om det gigantiska tättingnedfallet från öster, mer än 60(!) YBWs tex. Och han tyckte det var bra att jag kunde “ta hand om” eller i alla fall bidra i Reykjaviksområdet.

Så jag ser fram emot en fin oktoberdag på Seltjarnarnes. 11.an dit när vi handlat godsaker för kvällen hos Fiskikongerinn. Blir på mina premisser, lagom tempo och varvat med matsäck, prat mm

 

Written by admin

October 10th, 2015 at 10:49 am

Posted in Resor

Leave a Reply