Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Dagning 12 okt Gerdi

without comments

Redan i första ljusningen ljuder det av trastsång och mängder av rödvingar i alla trädgårdar.

Ett foto genom de saltstänkta rutorna, som inte ens det idoga regnandet rår på.

FullSizeRender-14

Som jag tidigare skrivit känns de igen, fastän inte karbonkopier av våra. Varierar ju inte minst sången också hemmavid.

Igår blev en liten mellandag. Kanske “Jet-lagen” om -2h hunnit ikapp oss? Nåväl vi kraltade oss upp och ut vid 1100 och tog oss i regnbyar ned till Laugardalslaug, “Baddalsbadet”, där Eva simmade, hotpottade och bastade medan jag tog 14 ut på Grandi.

Och minsann skyarna släppte fram litet solstrålar och plötsligt blev det 5° varmare. Skönt men inte så mycket fågel. Läst att det skett en våldsam nedgång av vittrut i Arktis, men här patrullerade de i en aldrig sinande ström den flera km långa vågbrytaren. Bara avbrutna av en och annan med hybridkänning.

Undrar om det är de SO vindarna o/e födotillgången, som gör att man ser så få Stormfåglar? Och jag har sett en Spetsbergsgrissla men ännu varken Tordmule eller Sillgrissla. Valskådarfartygen, som ligger i horisontlinjen någon landmil ut i Faxafloi har sett mycket av dessa plus stormsvalor och liror.

Behövs ett litet kör från västsektorn och det kommer säkert. Till dess blir det nog litet flogg kring Tjörninn och Högskolan efter östliga rariteter, som YBW och WW, gissa vilka? Vimlar av dessa på östkanten!

Igår blev det en “ny” art, Stenfalk, som jagade runt på Akurey utanför Grandi. Dessutom Gråsäl, som är Islands andra “häcknings”sälart. 56 i artligan är mer än godkänt efter en vecka.

Written by admin

October 12th, 2015 at 12:12 pm

Leave a Reply