Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Tungt regn 13 okt Gerdi

without comments

En oktober i mitten av 80-talet. Öland hade ett gigantiskt nedfall, det kryllade av asiater i varje dunge. Också på östra Gotland droppade det ned ett och annat. I Västergarn intressant – järnsparvar, kungsfåglar… men inget riktigt rafflande.

Så känns det litet här. I väster, i horisontlinjen, ser valbåtarna liror, labbar, stormsvalor. På östra sidan av ön grymt nedfall av östliga go’bitar.

Här “bara” det vanliga. Dock bättre än bra för en svensk. Tog en promenix ned till hamnen när Eva besökte Nordens hus. På några minuter vid hamninloppet utanför operahuset Harpa passerade åtta måsarter, Tretåig mås, Skrattmås, Fiskmås, Havstrut, Silltrut, Gråtrut, Vittrut, Vitvingad trut. Alltmedan Stor-och Toppskarv fiskade i kajkanten.

Mer än GODKÄNNT, liksom Enkelbeckasin i fågelreservatet vid Nordens hus – art nr 57.

Skulle jag ändå… så finns alltid vänner som Janne Janthe. Han skickade bla dessa bilder

varfågel2varfågel3

Med följande beskrivning, inget synligt ögonbrynsstreck, sand/rosa bröst, mindre storlek och mörkare än “normal varfågel”.

“Petimetern” kan kanske ana/inbilla sig litet vitt över masken? Men ändå mycket intressant.

För mycket vitt mellan vinge och mantel för Svartpannad och för mörk med för liten handbasfläck för Pallidirostris, Homeyeri eller Elegans. Men duger gott för raser/arter runt Medelhavet!! Försiktigtvis också inkludera någon övergångsform till vår egen ras.

Tack för detta Janne!

Written by admin

October 13th, 2015 at 10:01 am

Leave a Reply