Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Torsdag 15 okt Seltjarnarnes

without comments

Som vanligt upp tidigt, jumpar, lyssnar på Dagens eko och på drizzlet mot verandataket. Fixar frukost, läser, pratar med Eva och bemannar mig för att slutföra städningen. Så ljusnar det mellan molnen och jag tänker på de 100-tals grålirorna, den mindre albatrossen och sillvalen ute i Faxafloi. Slänger mig iväg.

Klockan har pinnat iväg. Gör det lätt på Island. Här gäller sena kvällar och aningen sega mornar. Men buss 11, 9:57 och 33 minuter senare vänder bussen på Midbraut, Seltjarnarnes och jag har 20 minuters gångväg ut till Bunkern. Om jag går direkt vilket bara blir fallet hem om jag passar en buss.

Idag direkt en fem-etta i Bakkatjörn, AMERIKANSKA BLÄSANDEN tillbaka, dessutom både Stjärtanden och Gravanden på plats. Lätta steg in i Bunkern och bara ett svep avslöjar bättre rörelse över havet än tidigare.

Stormfåglar, Havssulor, Lommar (varav en ISLOM i praktdräkt), Tretåmåsar, Grisslor (SPETSBERGARN på samma ställe som förra gången),

Tordmule art 61

GRÅLIROR, 2ex. Svårupptäckta eftersom de kom i aktiv flykt och gled tätt över vattnet. Ljuset gjorde dem även blekare och brunare. Art 62

Så pricken över i:et, en svart, tung dykand rakt emot mig. Tänkte väl en ejder igen – i den belysningen. Men icke, det var en hane VITNACKAD SVÄRTA, som vek upp mot N och passerade Grotta in i Faxafloi. Art 62 och vilken skådning.

Dagssumman totalt 42! Får bli Albatross och val nästa gång.

Written by admin

October 15th, 2015 at 10:18 pm

Posted in Uncategorized

Leave a Reply