Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Gotland here we come!

without comments

Herreje!

Vilken tur! När vi skulle vara på bromma satt vi på bussen och kunde se OlofRudbeck nr 19 – på väg mot Säve där vårt plan landat i dimman!

Väl där litet flyt, ombokade på Gotlandsflyg och alert bagagekille. Så satt vi där med en helt OK lunchbricka berikad med våra härliga ägg-ansjovismackor och efterhand på flyget till Gotland.

Inflyg med sanslösa obsar på rödglada och fjällvråk, men så postdiligens med plats för bara en passagerare. Jag fick vackert vänta. men solen sken och Eva handlade loss på Konsum och till slut hemma i sanslöst sköna Västergarn med spirande vårblommor. blåsippor, svalört, krokus and you name it.

Bra stökigt och el bara i halva huset. Data mm nada! Hämplingar. lärkor, starar, bläcku vårprimörer öste ned.

4 april med rejäl gympa och frukost och utgång till fyren. Oj vad års/pansjokryzz, årta och Kaspisk trut rejäla bonus. Ute vid fyren Lofa, Anders och “Försäkringskassan”. Gaffar in pille och kenting som häftigast. Hyfsat drag med ejder och sjöorre. Efter lammgryta så där fem-i-tolv alldeles bestämt en TORNUGGLA. Anders har också hört “något”.

5 april startar redan 02:00 med en pärluggla! Samtidigt som jag kör en timmes yoga med Eva, båda somnar sött. En dag med litet regn men hinner med Anders hjälp årsa rapphöna vid fyren. Efter lackning bättrar sig vädret och Eva och jag inspekterar ny bro och spång vid Norra Pais, skägg-och stjärtmes.

6 april Legenden Wahlén förstärker vid fyren. För nästan exakt 30 år sedan klämde han Sveriges första blåtrast vid Hoburgsklippan! Litet tärnor, skrän-,silver- och fisk-, skärpiplärka (Lennart visar sin klass!) m.m.

7 april ny promenix till fyren. Bra tryck redan på Svältis, svarthakedopping och spanar ut och där kommer en grann kustlabb i sakta mak mot norr. Belåten att fyrengänget inte kan knäppa mig på näsan. Men de, Lofa, Anders, Bertil och svärson Anders har missat den. Litet tveegad triumf. Är dock på hugget och gaffar in exempelvis smålom, bergand och – tittar litet mot norr, jobbar på några krickor – men för attan en med vertikalt vitt streck/fläck!? Tittar igen, amerikansk kricka!!!!!!! Blir litet idoliserad innan den flyger in mot Paviken(?) med fyra krickor. Anders B står emot med en härlig vårhuggis, brun hona!

Känner mig litet oövervinnerlig när jag klämmer en sovande bläsgås bland de vitkindade. Så ner på jorden, en äretthäger i Paviken – mitt framför näsan – och så förarglig dipp på eftermiddagen. Träffar dock legendariske upptäckaren Rogert H och ny bekannting Lars.

8 april byter jag taktik och efter frukt men innan gympa och hockeygröt till Pais. Dimma och dipkänsla. Har gett upp när ägretten flyger söderut längs sjön. Den verkar sätta sig i träden och vänder åter mot gröten. Tipsar GOFlisteledaren Bimbi och kan från tomten skåda den vita hägern i en tallkrona!!!

Cyklar ut till fyren med Anders och Lennart samt broder Ljungdahl. Mest snack innan vi på återvägen tar en titt i Pais och där kommer Ägretten! Lars från igår syns på andra sidan. Får väl tipsa och har turligt nog fått hans nummer.

“Tjena Olof står och tittar på Amerikanen!” Sluggercykling för Anders och mig till andra sidan och sanslösa obsar när också ägretten kommer och sätter sig över krickan.

Pu pust!

Written by Olof

April 8th, 2009 at 9:31 pm

Posted in Västergarn

Leave a Reply