Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Raudavatn 19 0kt o Laugardalurlaug 20 okt

without comments

Har pratat mycket om regn den här resan, men också om hur fort man torkar och att solen tittar fram. De två senaste dagarna har det dock regnat kontinuerligt.

Märkligt nog har vi krånglat oss ut – utan att förfrysa eller bli genomblöta.

Ryktet om den Mindre berganden i Raudavatn gnagde mitt sinne igår. Två gånger hade vi passerat sjön i söndags. Det är en art som mycket väl skulle kunna bli resans art.

På eftermiddagen igår tog jag så tjuren vid hornen och småsprang i regnet till en “ny” buss 5:an som går till Ellidabraut alldeles vid sjön.

Regnet öste ned när jag klev av. Tur i oturen var att busskuren vette ut mot sjön, så jag fiskade upp kikaren och där låg den och dök. Litet långt bort och oklart i regndiset men en Aythya-and med vita sidor och litet mörkare rygg. Bara några Bläsänder, en Gräsand och en Småskrak i övrigt i den ganska stora sjön. Varför inte låta sig nöja? Kryssa av och ta nästa buss, om en kvart, hem, nästan torr och belåten.

Skulle bli min tredje Mindre bergand, alla adulta hanar och alla på Island, så det dög inte med annat än en superobs som de två tidigare. Stegade iväg i det häftiga regnet. Dock inte värre än att jag vid närmandet och de täta kollarna allt tydligare såg att det var en Vigg, hane i övergång till adult dräkt. Kan ha varit en avancerad 1K.

Inte särskilt lik något Mindre bergand-derivat, så jag aktar mig för att “stränga” den tidigare obsen. Kände mig hursom ganska nöjd, “väl kämpat”. “Strängningen” tog jag sedan ut via artportalen och en Blågås på Gotland.

Idag har det regnat än värre. Men Eva och jag tog oss till Laugardalslaug, Tvättdalsbadet för härliga simturer och termalbad i piskande regn och stormbyar. Sedan smakade det gott med hummersoppa och nyfångad kolja. Fågelmässigt vimlar den lilla trädgården av Rödvingetrastar och jag bara väntar.

 

Written by admin

October 20th, 2015 at 10:59 pm

Leave a Reply