Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Födelsedag och da´n efter.

without comments

69-årsdagen firades under den Isländska fanan. Som svensk passar det fint – “Lagerbäck for president”, skallar på fotbollsstadion inom syn-och höravstånd härifrån.

Och jag kan ju alltid damma av mitt mål på Änglarna 1964! – mer än 50 år sedan – Hu då.

Såg i Fréttabladid, gratistidningen här, att Wayne Rooney är född da´n efter, 24 oktober.

Så kan man hålla på. Men återgår till min födelsedag. Lögade mig på Laugardalurlaug med 450 m i 25° saltvatten, så relax i thermalbad 30° och avslut med ångbastu. Sänkte min ålder väsentligt och orkade såväl en solig promenad som att möta Eva på Háskoli. Därpå astrött, men mäktade en trerätters, kall kolja i exotisk marinad, lammfilé i svampsås och skyrtårta. Nedsköljt med Viking och några cl “Berömd Orre”.

Gick sekundsnabbt att somna under duntäcket i det friska sovrummet, alltid öppna vädringsfönster utan att det blir kallt.

24 oktober och dags att ta igen fågeltorkan igår. Litet molntungt men satsade på Bakkatjörn. Folktomt en lördag, otroligt alldeles vid “storstaden” – tills jag kommit av bussen. En hård NNO sveper ned från fjällen och det känns som Nordpolen. Inte en käft på golfbanan, enstaka påbyltade igloos och en joggarfakir i kortbyxor, linne och pannband. Jobbar hårt med de yttre extremiteterna, som hela tiden hotar att domna (69 år-sic!) och räddningen bunkern på Cape Armini.

Den friska vinden ger ett ökat liv över och på havet. Men fortfarande litet fel vind för de “riktiga” havsfåglarna. Trots att de finns i hundratusental alldeles i horisontlinjen, bara 10 Stormfåglar riktigt nära och fint och ingen Grålira idag. Men litet mer Havssulor, Tretåar och Alkor på närhåll. Högtid för framförallt två arter, en evig ström av Vitvingade trutar, som verkar ha sitt verkliga intåg från Grönland. Så Svartnäbbade islommar, en tät flock på 12 ex fiskade utanför bunkern och utspridda låg ytterligare ett tiotal plus att minst 10 flög förbi.

En av de passerande Islommarna hade ett presumtivt “russin” i släptåg. Tänkte slentrianmässigt, Smålom, men inte, mer Storlom eller än mer, STILLAHAVSLOM, ytterligare ett av alla artderivat som eggar skådarfakiren (se ovan om joggarfakir). Ingendera Stor-eller Stillahavslom finns på officiella Islandslistan så… De verkliga russinen fick bli en Tärnmås, 1K som passerade sakta och fint på efterhand bra avstånd (< 1km) och en Jaktfalk, som nyttjade den folktomma golfbanan som matbord.

Så dags för Svedalas svar på Amundssen att med samma chaufför ta samma buss, nu nyspolad och ren efter en isländsk festnatt. Den festnatt som John Blund stal från födelsedagsbarnet.

Written by admin

October 24th, 2015 at 7:02 pm

Leave a Reply