Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Tisdag 27 okt Gerdi

without comments

Ny rapport från Raudarvatn, en Amerikansk bläsand. Förvisso sedd på denna resa men…

Medan Eva preparerade för attack mot Nordiska rådets prisutdelning kastade jag mig ut.

Vädret under försämringen. Tydlig inversion över Mikklabraut och bensinångorna tunga över busshållplatsen där jag missade bussen med en halvminut -> halvtimmes väntan.

Lätt groggy vacklade jag av bussen vid den frusna sjön. Gav mig inte tog ny buss och kunde spana över Ellidavatn i ca 10 minuter. I en avlägsen vak litet dykänder, bla ett Bergandsderivat, ett resekryss.

Hem i snöblask via Bonus och “Knarkar”kongurinn. Blev Ýsa i raspi, mums och Eva hade förstås luskat ut att Lövet och Åsa Romson var på gång och att vi känner hennes pressekreterare.

Jag tog det lugnt och sorterade litet med gamla och nya obsar.

Hittade den här på Facebook.

IMG_0817

Visar så bra det jag tjatade om för ett år sedan. Den mörka diagonalen mellan vingknogen och bakre armhålan på en Större lira. Alltid farligt med detaljer men i det här fallet blev det min “hang-up”. Litet skämmigt, förstås, eftersom jag kanske var den av observatörerna som sett flest Större liror!?

Från detta gick jag vidare i djungeln av bestämningsproblem för skådarfakiren. Måsfåglar på Rivet, i Reykjaviks hamn och… är som en opiumhåla för narkomanen.

Och artfanatikerna har verkligen öppnat portarna. Kunde ana att det finns områden där man svårligen kan hitta “rena” arter, amrisarna verkar mer tydliga över detta än vad vi är. Efter att ha läst om problemet börjar jag undra över vad man tittar på, när man exempelvis trutbotaniserar Fiskhamnen i Göteborg eller Rivet på Gotland.

Läste en jättebra redogörelse för hur man plockar ut en “äkta” 1K Thayer´s Gull mot en 1K hybrid Glauscous-winged X Western Gull i ett område i NV USA.. Jublade över mina egna obsar och över hur jag kunde “stränga” andras. Tills jag läste i replikerna att den Thayer´s Gull som fanns på fotot enligt en skådare från ett annat distrikt ansågs vara en hybrid GråtrutX Vitvingad trut – Hupp!

Kanske dags att gå vidare och till fullo inse att vi med dagens artinflation inte kan arta vare sig trutar eller andra fåglar mer än till en begränsad omfattning. Men vad händer då med alla Rk, Rrk, artrace och artlistor. Något att fundera över!

Dock till tröst, fåglarna är kvar och även valarna om islänningarna kan lägga harpunerna på hyllan – HÖ!

Written by admin

October 27th, 2015 at 11:16 pm

Leave a Reply