Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Finish Island november 2015

without comments

Efter D-dagen, 30 oktober, den litet “normalare” sista dagen i november. Båda refererade i bloggen.

Allt har ett slut och första dagen i november var tänkt för packning och städning, så kunde måndagen enbart ägnas åt … – Vaddå?

Så gamla och inte ha lärt sig att allt har sin plats, allt har sin tid. Och att det mesta av slutstäd och packning alltid ligger sist före avfärd. Alltså satt vi vid morronkaffet den 1 november och beslutade efter viss frustration att det blir bad istället för städning. Uppmuntrande tittade solen fram och det började röra sig i trädgården.

IMG_0842IMG_0843

Några mindre tättingar, en höll upp stjärten på gärdsmygvis, så! – men i kikaren grön och grann! – RÖDÖGD VIREO, YIPEE! Förvisso den näst vanligast tättingen från “over West” och flera sedda i S-SW Island senaste tiden, men… Snart har jag dessutom 1-2 av den vanligaste tättingen från “over East”, Svarthätta! Två nya arter på reslistan genom fönstret.

Blir så härliga termalbadet, jacuzzin, ångbastun och avslutande halvkilometer i 50m-bassängen. Sedan hemvandring genom Laugardalur i fallande sol. En flock Gråsiskor, en Spetsbergsgås på en gräsmatta och en kvällsjagande Stenfalk.

Så da´n före da´n och det klickar perfekt med städ och packning. Eva prickar som vanligt 20+ på båda väskorna och jag suckar, men är samtidigt imponerad och lättad. Allt faller på plats så väl att vi hinner BSI för flygbussbiljetter och Nordens hus för bokåterlämning. I deras lilla fågelreservat hittar jag sista resekrysset, Björktrast, som understundom häckar på ön.

Vi är litet tidsoptimister och promenerar in i staden via Tjörnin. När vi går på vägen som delar av sjön, ett stort uppflog vid Rådhusmatningen. Och där kommer JAKTFALKEN stormande, passerar nästan under våra paraplyer. Vidunderligt att Eva fått se denna megaart både vid Hallgrimskyrkan och Tjörnin. Fipplar med mobilen men får nöja med denna figur som klarade falkattacken.

IMG_0844

Fipplar sedan med tiden, svenska sommartiden spökar fortfarande, men räddas av regnet som driver hem oss så att vi utan jäkt kan finisha allt.

3 november 0900 släpper vi nycklarna genom brevinkastet. Nedför till första bussen, så 40+kg rullar lätt och 10kg på ryggen går an. Bussen går fint. är dock knökad med studenter och en skock smågluttar så vi får travlt att komma av vid BSI, åtminstone Eva.

Först på flygbussen och pole position, men inga avskedskryzz. Gott om tid och jättelungt till avfärd som sker före timetable! – 1415. Och med tidsomställning, en timme, exakt in-time träder vi in på Kastrup. Där gigantiskt och lång väntan.

Tills strax innan avgång. Jag får äntligen igång internet och kan köpa bussbiljetter från Landvetter. Förlorar mitt boardingkort i hastigheten, Eva har plockat upp det i tron att  det var hennes. Hinner knappt pusta ut så språngmarsch för alla tillsammans med besättningen till ny gate. Byte av plan, försening men med Tom Pedersen, SAS snabbaste pilot i “pitten” så klaras tiden och dimman på Landvetter hyggligt. Bagaget snabbt ut, mobilbiljetterna funkar och vi andas ut – för tidigt!

Lätt busskaos kring Götaplatsen och jag drar bagaget, som inte blivit lättare uppför Eklandabacken. Genomvåt – av svett! Men fint humör och 0300 4 november släcker vi sänglamporna.

HEM LJUVA HEM  

Written by admin

November 7th, 2015 at 12:28 pm

Posted in Old times,Resor

Leave a Reply