Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

AR-16

without comments

Så har det dragit igång, 2016 års race. Bland de närmast berörda är Anders snabbast ur blocken. 86 arter och ett rasande tempo, ger topplats på Gotland och gott läge även för hela Sverige. Massor av prominenser får skåda hans ändalykt. Han toppade häromdagen med den här utanför sjöfågel-mekkat Gnisvärd.

FullSizeRender-43

 

På 80-talet, när Alförrädaren var allmän på Gotland, dök de första fåglarna upp efter nyår, oftast inte före sportlovet. Vissa vintrar dominerade gamla fåglar, medan ungfåglar var i majoritet andra. Antagligen reglerades förekomsten av isläggningen, i Ishavet och längs den Baltiska kusten.

Bernt har också gjort ett fint svep med Brunand, Pilgrimsfalk och Forsärla längs Gullbergsvass.

Gjorde samma promenad häromdagen och nöjde mig med två Vinterhämplingar. Får väl annars deklarera och deklamera, “Ömsom vatten, ömsom vin”.

Marstrand, Ulf och Britt-Marie gav isande vind, fuktigt, kring nollstrecket, med en köldfaktor kring -20° C, BRRRRRRRR! Men tappert skådande gav fina obsar på Knubbsälar, Sillgrisslor, Tordmular och stora mängder Ejder. Fina närstudier på en Toppskarv vid Båtellet var aviatisk höjdpunkt. Allt avslutades med räkmacka i konstverkstaden. Roligt också att för första gången skåda den urgamla staden i vinterskrud.

Da´n därpå dags att dra söderut. Härligt med med de manliga klanhövdingarna i hierariskt rakt nedstigande led. Junior tog god tid på sig, så mörkret hann falla liksom övrigas förväntningar på några snabba årskryss längs vägen mot Köpenhamn.

Ändå fascinerande vinterskymning i jämna 120+ knyck. Vips i Helsingborg hos Dan och Yvonne för att rädda klanäldstens rygg med en “Barbara”, en gigantisk härlig uppblåsbar säng. Handling i Löddeköping Maxi, inga problem på bron och så C. F. Riches vej 126, ynglingens camping. Avkopplat köksvatten, disk i badrumstvättfat, kläder och prylar litet här och där, nyinstallerat, ickefungerande bredband… men vad gjorde det med några bajer ur kylen, en flaska gin av god styrka och den “Uppblåsbara”! – en underbar kväll som med god marginal passerade midnatt.

Trettondagsafton och pigg som en mört! Förmiddagen gick på högtryck, allt i flygande fläng, bredband, spegel på väggen, lampor bringas fungera, städning och tom rörmokaren ringer och lovar fixa vasken!!!

Pascal skulle i dessa tider se om sin leg – nog bäst med det namnet – och David och jag kunde attackera en gammal favorit, Uttersleve Mose, där jag sommaren 1982 lifade Pungmes. Mosen nästan helt täckt av is och inga Pungmesar, dock Skäggmesar och en riktig hit, en Rördrom, BA-fågel vintertid i Danmark.

Nöjda, men mängder av läckerheter inom nästan-räckhåll om… Ringand, Mindre Bergand, Amerikansk Sjöorre för att nämna några. Får bli framåt våren med bättre väder och mera ljus. Nu härlig kväll med Davids pasta och rullen “Interstellar”.

På Trettondagen tänkte vi en rejäl attack på andra sidan Sundet, dvs “vår” sida. Vi kom iväg som beräknat och broflyt med ID och i-ticket! Men sicket ett väder, Marstrand rena Söderhavsön jämfört med Skåneslätten. Här stod sig våra polardressar slätt mot skånepågarnas dubbla traktoroveraller.

Vi attackerade Börringeområdet och Stäppörnen, verkade lovande med färsk BA-rapport, den hade lyft från favoritplatsen vid Gärdslövs k:a och flugit västerut mot Havgårdsjön. Vi parkerade vid sjön och öste in genom ögonloberna, Rödglador, Ormvråkar, några Fjällvråkar, en Blåhök, en Pilgrimsfalk, flera Tornfalkar, flera Havsörnar, på fälten såväl Vitkindade gäss, Sädgäss som Dovhjortar! – Passerande skådare uppmuntrade oss att Stäppörnen säkert återvänt till sin favoritposition vid Gärdslöv.

Väl där utöver det vi sett tidigare, Duvhök, 2 Kungsörnar, mycket Rådjur och så! – en bonde på traktor som sett DEN på ett jakttorn för 10 min sedan! Nytt hopp i snorkylan, men “bara” en Fjällvråk på tornet. Lätt dippiga i skymningen avstod vi också Lund, Vitögd dykand och Sverigekryzz för David.

Blev pizzakrog i Malmö med Pascal innan övernattning i Helsingborg hos Dan och Yvonne, rekordhärligt. Kit och Miranda också där.

Grymt bistert väder men vikingarna var laddade. Direkt Dagshög och i lättglopp – där satt den! – Sverigekryzz och nästanlifer för oss båda, SVARTANDEN, gammal hane som kurtiserade en Gräsandshona. Vi glömde alla gömda gener i tamanksderivat och klämde av bara farten såväl Toppskarv som Vattenpiplärka! Blev gött som enda skådare på plats att larma och förmiddagsfika i bilen.

Så några timmars flogg av Glimminge plantage, som på topp gav en Lappsparv och ytterligare en Vattenpiplärka.

Dagarna är korta så vi korsade Hallandsåsen, susade genom Halland, lunchade i vägkrogen Laxbutiken innan den kvällsupplysta storstaden Göteborg. Ett hyfsat om än inte maxat skådarutbyte.

Fin start och väl på G. Kattuggla hörs fint mest varje natt och i förrgår hördes Storhertigen med sitt “Oå”, några gånger. Jag har också tagit revansch vid Gullbergsvass. Hade en dag Brunandsdraken och honan Pilgrimsfalk. Nästa dag Forsärlan, 2 Smådoppingar och hanen Pilgrimsfalk. Det tar sig!

FullSizeRender-44

P-honan på plats!

 

Written by admin

January 16th, 2016 at 6:35 pm

Posted in Göteborg,Resor

Leave a Reply