Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Finito februari 2016

without comments

Inte läge att invänta supertisdagen.

Den infaller den 1 mars, detta skottår.

Så för att infria strävansmålet, 100 arter på Gotland innan våren var kommen! – gällde skottdagen, måndagen 29 februari. Den 28:e stod jag på 98, så kanske i ärlighetens namn.

Som vanligt drog Anders upp tempot, efter besök av några GEAB-gubbar, som med skinn på näsan drog på med niotusen volt och fick små vulkanutbrott från ledningsbrottet alldeles vid vägskåpet. Hördes genom tinnitusen innan det var dags för insträckande Mindre sångsvanar och Sånglärka. Och än bättre art 99 in över Paviken, en Trädlärka.

En art kvar och vi bestämde 1900, när det mörknat. Töffade iväg exakt in-time. Stannade först vid gamla Vikmyr, bara 1 km från stugan. Tyst tills vi skulle in i caretan för vidare färd – en PÄRLUGGLA! Vagt obestämt någonstans – var??? Vi tog oss fram några hundra meter till 90graders kurvan och kunde lyssna in min art 100 mycket bra och intensivt.

Sedan fortsatte vi vägen mot Eskelhem. Passerade Idån, stannade, hörde någon Räv skälla och Rapphöns som käbblade på två ställen. Numera ett gott årskryzz och art 101.

Så avslutade vi med Runne, ett klasställe under sent 80-tal för både Pärl-och Kattuggla. Och vi fick en fantastisk Kattuggleuppvisning. Hanen “sjöng” sin vårsång, honan “klävittade” och båda “xylofondrillade”. Vilket fint avslut på vintern. Förresten borde båda spelen kunna höras hemifrån. Kattugglan redan fixad så det blev bara Anderskryzz.

Hemma redan 2030 och gott att krypa till kojs!

Vi kunde alltså lugnt ge oss ut årets första vårdag.

Inledde i Gannarve med Tranor, Bläsänder! – och jag tyckte mig höra Större strandpipare? Blev i alla fall arter 102 och 103.

Så dags för hårdskåd längs Ekstakusten.

FullSizeRender-47FullSizeRender-46

Magnifik Havsörnsuppvisning. 8 i lek över havet och ytterligare 3, med en Pilgrimsfalk på Lilla Karlsö. Där också hundratals, kanske tusentals alkor i vattnet nedanför blivande boplatserna.

Upphetsat reste jag mig för att spana lommar. Bara Smålom och Storlom. Och en massa Knölsvanar.

DSC00313FullSizeRender-48

Än häftigare på Mästermyr

DSC00326

500+ Sångsvanar! Mästermyr levererar alltid, Blå kärrhök, Fjällvråk, Röd glada, Kungsörn, Vinterhämpling och så var jag uppe på 105 arter.

Så är vi inne på våren-16 och den 3:e dags att slå till för “gammal är äldst”. Tog fin promenix Paviken, Bibos, Fyren och Svältis. Drog tre årsare för Gotland och givetvis 106, 107, 108 för mig, Rördrom, Lappsparv och Strandskata. Dessutom Sånglärkor, Tofsvipor och två Tranor, vars trumpetande lockade Drommen att blåsa i flaskan.

En fanfar för våren och jag lämnar Gotland tills slutet av April, men då…!

Written by admin

March 6th, 2016 at 7:21 pm

Posted in Västergarn

Leave a Reply