Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

New age! – Post-Påsken 2016

without comments

Ny era på G?

Eller – undertecknad, för första gången utrustad med en “riktig” kamera.  Snapshots rätt ut genom köksfönstret. Skatan i relativt bra väder, ringduvan i svår dimma/dis. Båda på ungefär samma avstånd, ca 100m!

FullSizeRender-49FullSizeRender-50

Läckert tycker jag, även om epitetet “kanonfotograf” lär dröja om ens…

Kan väl tycka att 50 år av “hård”skådande omfattar några “eror”. Definitivt en ny era för mig, den med kamera, om än sent i livet. En annan var kring -75, kikare och -80, tubkikare! Andra paradigmskiften kan jag väl avläsa i något mjukare mindre tekniska termer.

Fågelmässigt borrade jag litet med en presumtiv Engelsk Sädesärla, Motacilla alba yarrellii i Slottskogen. Ryktades om den redan 28 mars, då Lennart H fotade en intressant Sädesärla vid Stora Dammen.

FullSizeRender-52

Här ser man att bröstlappen är litet flikig i nederkanten och går bakåt som en axelklaff. Man ser också mörkgrå bröstsidan och anar mörkgrå rygg.

FullSizeRender-53FullSizeRender-54

Här ser man mörkheten på ryggen som mörknar mot hjässan, men ännu inte är lika mörk som hos en fullt sommarfärgad gammal hane. Man ser också de utbredda mörkgrå kroppsidorna, som inte förekommer hos nominatformen.

FullSizeRender-55FullSizeRender-56

Ytterligare en bild på ryggfärg, flank, bröstsida och axelklaff. Så en bild med en normal hane “alba” i förgrunden.

Här använder jag tekniken och preciserar ytterligar. Observera också hur nackdoket går långt ned och diffust övergår i ryggens svärta. Tredje tertialet ser också aningen sliten ut. Sammantaget indikerar detta en 2K hane.

FullSizeRender-55

Naturligtvis går det aldrig att vara 100% vad gäller “smutsigt” DNA, när det gäller så närstående former. Men det är ett typiskt, plats, tid, ursprung – inbrott av en art/ras som kan breda ut sig hos oss. Så här års och kanske litet extra just i år har det också flödat in,

  1. Ägretthäger, Casmerodius alba. Redan etablerad häckfågel på Gotland. Finns också en liten tendens till hybridsvärm med Gråhäger, Ardea cinerea. Lustigt nog finns en sådan redan i Florida för de Nearktiska parallellarterna där!
  2.   Svarthakad Buskskvätta, Saxicola rubicola. Många par, bla i Göteborg och på Gotland. Häckar sporadiskt i S Sverige och sedan länge en häckfågel i Danmark.
  3. Brandkronad Kungsfågel, Regulus ignicapilla. Är numera häckfågel i Skåne och sporadiskt i övriga södra Sverige.
  4. Trädgårdsträdkrypare, Certhia brachydactyla. Har sitt stronghold i V Skåne. Häckar sannolikt.

 

Bar å let, som Stenmark sa´!

 

 

 

Written by admin

April 5th, 2016 at 10:01 am

Leave a Reply