Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

På banan

without comments

Bernt tipsade föredömligt. – Och fotade!

IMG_1145.JPG

Sista dagen, 25 april i paus mellan städ och packning. Gjorde ett misslyckat hugg i hotande regn. Drip-drop-DIPP Blev OstAnders istället.

Repade mig och det blev bra (men overloaded, 2X20+kg!) tur per 52:an, flygbuss, gm Security u.a. och Braflyg. Anders härligt på plats och vi storhandlade innan hem ljuva hem! Oj va´fint. En blixtobs på Ringtrast vid S Visbyrondellen som grädde.

Knappt uppackade så dukade Anders smörgåsbordet med denna höjdpunkt.

IMG_0871

Snabb cykling till N Paviken, men DIPP igen. Har jag sänkt mitt blodtryck för mycket?? Mår ju bra, men har jag förlorat stinget?

Men en viking ger sig aldrig. Krigade den 27:e till mig Fiskgjuse, Småfläckig sumphöna, Sävsångare mm i kamp med Anders och CalleT. Och den 28:e stod kampen mot vädrets makter…

FullSizeRender-57

Gråmulet, regn, +4 och V 10sm! Men Skärpiplärka, Lappsparv, Småspov mfl bonus!

Sedan radades rariteterna upp på Sudret och Närsholmen, Svartbent strandpipare, Fältpiplärka, Svarthakad buskskvätta, Gulhämpling, Dvärgsparv… Anders lockade och kryssade i dagarna tre medan jag kallsinnigt blev vid min läst. Gastkramande känsla att jag var passé.

29 april med soligare, varmare, mindre blåsigt – och började med en aptitretare, PUNGMES vid Paån. Senare promenad till Paviken med Eva och enbart handjagaren.

Hade precis passerat stättan ned mot S Paviken, när en falk kom glidande över axeln ned mot sjön, stor men märkligt kontrastlös. En uppskrämd tofsvipa diminutiv och falken drog norrut längs östra sjökanten. Gjorde ett sannolikhetsöverslag, Pille, ungfågel, kanske av östligt ursprung.

Hopplöst läge, så Eva och jag vegeterade kanske i 20 min i S änden av sjön, innan jag uppmärksammade litet tumult i N änden. Vid pilbuskaget vid Idåns utlopp i sjön hade många fåglar samlats i hopp om enkel mathållning – där var falken, drog runt och drog upp allt. Trots avstånd och bara handjagaren en känsla att detta kunde vara en jaktfalk!!!!

Litet loja vingföringen, nästan ryttling några gånger, långa, breda aningen trubbiga vingar, lång stjärt, långsträckt kropp med breda höfter. Allt men ändå måste mer till!!!

Drog mig närmare upp utefter strandkanten. Och falken hade vänligheten att möta på halva vägen. Lattjade runt med allt flygande över några vassöar inom 100m från Eva och mig. Och där satt den med sin smala och otydliga mustasch och kontrasterande MÖRKA ARMTÄCKARE! – JAKTFALK (kanske samma fågel som på Öland, där den saknades 22 – 29 april!)! Tom Eva med blotta ögonen “kände igen” från Reykjavik 2/11 förra året.

Och definitivt tillbaka på banan. 155 arter i år.

 

 

Written by admin

May 10th, 2016 at 3:51 pm

Leave a Reply