Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Koltrastar och brunt slem

with 4 comments

Brunt slem är den spanska skogssnigeln eller “mördarsnigeln” som den ibland kallas. Förmodligen för att den framkallar mordiska instinkter hos vår art genom sin framfusighet i grönsakslandet och bland prydnadsväxter. Mer än en gång har jag träffat på gamla trivsamma artfränder som medelst den gamla slöa morakniven tudelat den exotiska snigeln – detta med ett vällustigt leende – där fick den!

Som hos alla nykomlingar finns tre framgångsfaktorer:

1. Rik och okonkurrerad födotillgång.

2. Inga eller ofokuserade predatorer.

3. Inga omedelbara sjukdomsvektorer.

Samtidigt är dessa tre en för sig eller tillsammans nykomlingens “weak points”. Genom ohejdad förökning bidrar den själv till en ökad utsatthet på alla punkter.

Monica, min svärdotter hade iakttaget en avtagande intensitet av snigelattacker mot sin trädgård och nämnde koltrastar. Och sir man på, många vittnar om det samma och koltrastar har iakttagits mumsande på det bruna slemmet. Med detta i bagaget slänger Monica ur sig att koltrastarna kanske äter snigeläggen.

En ny (kvinnlig) Darwin? Hur rätt kan hon inte ha. Tänk om de “nya” stadskoltrastarna upptäckt att den spanska marodören passar som bäst i deras födocykel när det är som sämst för snigelns fortplantningscykel. Om det nu stämmer så kan man bara säga, “Vad hjälper elektriska snigelstängsel, när naturen får ha sin gång” och så har man sparat in någon tusenlapp genom att likt Kronblom bara avvakta.

Written by Olof

April 27th, 2009 at 8:04 pm

4 Responses to 'Koltrastar och brunt slem'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Koltrastar och brunt slem'.

 1. Alltid intressant hur självkorrigerande naturen är. Är fortsatt skeptiskt till positiva åtgärder som stödutfodring etc, annat än av pedagogiska skäl.

  David

  28 Apr 09 at 9:43 am

 2. Hej Olof!
  Long time no seen… eller vad det heter!
  Det gamla gänget samlas på Söndag vid Cap Armini, dvs Ulf, Kjell E, Tore K (du vet han som lyfte kikaren för första gången på några år och fann en praktejder direkt just från fyren). Några till kanske det blir. Vi siktar på en blåhake. Jag är annars lite ringrostig men fick lite lust efter ett besök på Furilden där jag plötsligt mindes min korta ringmärkarkarriär… Som sagt kl 05.00 vid fyren, vad tror du om det?
  Anders

  Anders Gardelin

  28 Apr 09 at 8:42 pm

 3. Haha! Jodå, jag välkomnar koltrastarna!! Varje snigel kan kläcka ur sig 400 till/säsong så för varje destruerat ägg slipper jag massvis!!!

  Monica

  28 Apr 09 at 9:22 pm

 4. Hej alla!
  Först Anders. Befinner mig “on the sunny side of the street”, dvs Göteborg och hoppas vid – ja vadå – men att jag inte behöver ta till samma min som den gång det begav sig. Det är ett ruskigt drag på vitnackad svärta tex. Men lycka till säger jag med litet syrlig touch. Hoppas varmt och innerligt att vi får tillfälle att träffas när jag är på ön from ca 15 juni.
  Till släktingarna så fortsätter jakten på det bruna slemmet – aktivt och avvaktande!

  Olof

  30 Apr 09 at 9:35 pm

Leave a Reply