Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Träning

without comments

Detta handlar om träning men också några tillkortakommanden som man måste räkna med som äldre.

Idag tog jag en springrunda med Pascal, 12 år. Safjällets 2,5 km är rejält tuffa men att efter knappa 500 m inte längre se röken av sitt barnbarn! Tja trösten är väl att naturens lag är att mer värna om sina vidareförda gener än sin egen skröpliga lekamen.

Igår tog vi också en träningsrunda Pascal och jag, förstärkta med Lydia, 9 år. En timmes fågelskådning runt brachorhynchos-sjön på Safjället. Dock trodde jag första att det var Fågelskådnings dag och blodigt allvar. Åter ett tillkortakommande, lyssnade slappt och med förslitna hörselorgan på Naturmorgon!

Alla tre var beväpnade med kikare och Pascal skötte protokollet. Lydia var följaktligen mest på alerten och nästan innan vi startat så hade hon spanat in Sveriges nationalfågel, koltrast, först som sig bör, skata och talgoxe. Pascal fick ordning på protokollet och fixade med Lydia, fiskmås, blåmes och större hackspett. Den sistnämnda fick jag aldrig och blev enda arten som inte alla tre registrerade – åter ett tillkortakommande!

Vid sjön fick jag litet revansch, kråka, gräsänder, ladusvala, sädesärla och kanske dagens art en gulärla. Sjungande lövsångare, bofink, nötväcka, rödhake och så i strandgräset i bortkanten låg en CAYUGAND, hona på ägg. Vi gick försiktigt för att inte öppna dörren för en intresserad kråka i trädet intill.

Cayugaand kallas den typ som kan beskrivas som en gräsand överdragen av en svart nylonstrumpa och med en stor vit bröstfläck à la ringtrast. Är väl snarast en förädlad gräsand men man kan ju fantisera i inslag av amerikansk svartand eller likaledes transatlantiska Mottled Duck. Här bevakades den av tre klockrena gräsandsdrakar.

Sedan klättrade vi upp på en bergsplatå med utsikt över Toltorpsdalen, Fässberg och Änggårdsbergen. Fyratiden är inte optimal på dygnet men vi klämde, grönfink, ring-och tamduva, hussvala, kaja.

Vi avslutade så med en “bushfighting” som gav svarthätta, svartmes, gärdsmyg och taltrast.

Inte så illa som träning men om en vecka!!!!

Written by Olof

May 3rd, 2009 at 2:52 pm

Posted in Göteborg

Leave a Reply