Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Gigantmöte

without comments

Behövde en push!

Tungt regn på morgonen. Kunde gympa, fräscha, frukostera, matsäcka, toiletta, diska och så en kopp kaffe…

Innan caretan, den stora, deluxe,  som mjukt softade in på den blöta gräsplanen.

Och förutom gigant nr 1, Anders vid ratten, så mötte gigant nr 2 upp i Västergarns hamn, Lennart Wahlén.

Han bredde ut ett hundratal nyanlända Kärrsnäppor, kryddade med några läckra Spovsnäppor, framför våra fötter.

Inte förvånande – Lennart, hör till skådargiganterna i många bemärkelser. En av de profiler som skapade Sveriges stormaktstid – som skådarnation! – under 80/90-talet. Och nämn bara Blåtrast, Amerikansk tundrapipare mm, mm-SÅ..!

Anders, jämnårig med Lennart, har en annan profil. Inte korporellt men skådarmässigt. Tung naturmässig erfarenhet och en slumrande talang har på senare år kanaliserats till en skådare av högsta klass – och hungrig!

Med dessa två Heavyweight Champions i framsätet var det bara för mellanviktaren, i alla avseenden att bädda in sig i baksätets halm – GÖTT!

Medan regnet avtog rusade limousinen mot Gotlands most-SW corner, Rivet. Och innan jag ryckt mig ur dagens första siesta ryckte LW till – en 1K Svarttärna över havet.

Medan jag med 70-åringens tröghet knappade in ett larm, gjorde AO ett genidrag. Han förflyttade vårt läger ca 100m, med utsikt in över land. Va, va??? – lämnade några trevliga damer för sig själva!? Men svaret kom omgående, ” En rova över burgen!”. BRUNA GLADAN, en av målarterna!

De kulinariska finesserna i våra matsäckar hade fått sin inramning. LW avrundade att med kirurgisk precision vaska fram en 2K KASPISK TRUT .

Blev nedröstad av de båda giganterna, så sjökårens Udden, nedanför Hoburgens fyr, next stop. Direkt en Tornfalkshona med unge, kanske varit häckning? Så fin uppvisning i kofösning, rena cowboytakterna av L och A. När nöten dockats fokuserade de på en läcker vadarflock, tyvärr i motljus.

Alltså läge för mig att virra runt och fånga in såväl BRUNA GLADAN, som en Röd Glada och allra bäst en flygande 1K MEDELHAVSTRUT. Med alla attribut, vingöver-o undersida, stjärtband, blåtira, allmänintryck, färgton…- om det inte vore för att det försvann innan giganterna kunde slitas från SITT spanande! Klen tröst att kanske samma trut sågs och fotades da´n därpå på Rivet, ett drygt stenkast bort.

Vi summerade ett hundratal Kärror, Mindre strand, Kustsnäppa, Småsnäppa mm, medan vi speedade över ön till Au riv på östra sidan. Vi räknade raskt in tre av de saknade målarterna Sandlöpare, Kustpipare och Myrsnäppa. Plus en PILLE på Faluddenmasten vid sin favoritparabol. Och givetvis var det vikten som avgjorde medan jag kämpade med sena lunchpizzan.

Avslut på plattan i Hemse och därefter ett försök på Mästermyrs Vaktlar – förgäves. Men det hela gav fina lyft på Artligan för alla.

Stort tack till Lennart och Anders, som gjorde DAGEN!

 

Written by admin

August 3rd, 2016 at 5:34 pm

Leave a Reply