Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

5 maj

without comments

Små rapporter om små bruna sniglar börjar droppa in i takt med regnet – får se.

Fick litet feed-back kring mina lätesfunderingar i förra inlägget.

Först så dök en papegoja upp som kunde ta upp rytmer och i samband med det tog man upp fåglars förmåga att framförallt ta upp och härma läten.

Sedan kunde man länka sig vidare från kustobsars diskussion kring talgoxens sång och fullkomligt dränka sig i beskrivningar av olika arters breda lätesrepertoar. Överlappen är snarare legio än undantag, lyssna på staren utanför husknuten eller koltrasten som får dig att fumla efter mobilen med en ringsignal sååå lik!

Man inser också att all sinnrik teknik till trots så filtreras allt vårt vetande och alla våra bedömningar genom våra sinnen och vår hjärna. Och allt talar för (förvisso även det en filtrerad bedömning) att vi relativt sett i djurriket är mer avancerade synmässigt än hörmässigt.

Kontentan är att inte lägga “allt i en korg” vid en bestämning, särskilt inte lätesmässigt!

Written by Olof

May 5th, 2009 at 7:47 pm

Posted in Fältbestämning

Leave a Reply