Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Konsert

without comments

Inatt när jag vaknade litet småsvettig och öppnade balkongdörren, fick jag lyssna till ett härligt kattugglespel. 2 individer hördes, den alldeles utanför balkongen var intensivast. Eva borde varit här, men det är naturligtvis inget nedköp med Gotland.

Så här spelglada kattugglor vore mer typiskt aningen senare, försommar/sommar, men med milda vintrar tycks de häcka första vändan tidigare och tidigare. På ägg redan i december enligt Naturmorgon.

Lågtrycken håller heller inte någon exakt tidsrytm. Har hämtat Zacci på Lilla Hoppet tre dagar nu. I onsdags hade regnet sedan länge upphört och solen flödade. Igår torsdag fick jag söka skydd på cykelfärden mot Bergsbo och det var rikligt med vattenpölar men uppklarnande. Idag regn ända tills vi stack ut nosarna men sedan bara någont enstaka dropp. Tur det är lördag imorgon.

På hemfärden Lilla Hoppet till Bergsbo har vi en naturskön vandring över Safjället. Zacci är nonchalant vass på att upptäcka fåglar, specialist på skata, sädesärla och koltrast som han tar på lätet – vad månde bliva. Han hittar också fåglar som jag upptäcker. Idag hittade vi en riktig HIT, en pilgrimsfalk som låg och kretsade över fjället och sedan kastade sig ned i Toltorpsdalen efter några tamduvor.

Vi har också gjort litet fältstudier kring sniglar. Totalt har det blivit följande:

2 snäcksniglar på asfalt mellan småhusen i Toltorp. Där också en brun snigel av spanjacktyp. Uppe på Safjället längs slingan 15 svarta sniglar och 2 vita sniglar glest utspridda. Detta med glest utspridda inte oviktigt eftersom ett igenkänningstecken på mördaren är att de ofta är många tätt förekommande.

Nu sägs det att i princip alla sniglar, de av gammal svensk typ och de spanska slemmen har ersatts av hybrider. Arterna är hemafroditer men korsbefruktning förekommer, alltså inte omöjligt. Zaccis och mina iakttagelser frammanar då följande djärva hypotes:

Den svenska snigeln är genetiskt dominant, därav svarta (och någon vit), glest utspridda i skogen. Man skulle kunna säga ” Det var inte koltrastens attacker utan att den vänslades med sin svenska kusin som knäckte spanjoren”. Dock måste man besinna att om detta stämmer finns ett vilande genupplag som kan få ett “outbreak”. Jämför med svininfluensan i Mexico eller mjältbranden i Halland!

Härligt med en blogg där man kan servera vilken biologisk rappakalja som helst!

Written by Olof

May 8th, 2009 at 9:45 pm

Leave a Reply