Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Flygare

without comments

Kristi Flygare, helgernas helg för en skådare. Och i år med ett väderläge för Gotland som minsann inte är årligt. Fullt ös uppåt från Svarta Havet och de ryska stäpperna med totalstopp över Östersjön i höjd med Öland-Gotland! Allt kan dyka upp!

Rapporterna från Janne har redan varit svidande och Eva rapporterar strålande väder och flockar med gäss och annat bara hon tittar ut genom fönstret. Och här sitter jag i Götet och stirrar ut på grannhusväggen. Mellan solglimtarna häftiga regnskurar, som nästan vaktar på att jag sticker ut näsan. Går trögt med pansjolistan.

Men ändå jag blir rikligt kompenserad. Tänk förra helgen när alla barnbarnen och sonen sprang Varvet. Särskilt Claudia blev stor publikfavorit. Ångrade att jag inte fixat med foto, men dagen därpå dök hon upp mitt i bild – förstås. Tyvärr klarar jag inte av att överföra den hit.

Sedan har jag haft två härliga nästa heldagar med Zachi. Han visar goda anlag som spotter. Han hittar snabbt både själv och vad som visas och artningen är det inget fel på! Annars är han i pistolåldern och rusar ut på balkongen med pikadolerna i skjutläge. Precis som David gjorde på balkongen på Torpavägen 1978 – exakt lika gammal! Är det urgenerna – eller?

En annan kul grej har varit att träffa gamle kumpanen Ingvar, 20 30 år sedan!? Som den oslipade seglare jag var fick han med sin B22 Bruzaholm, vassast på Västkusten fram om inte en diamant så i alla fall. Nu styr han ett nytt fullblod på på de bohuslänska fjordarna en Tiger-22 Bruzaholm2

Här som etta, förstås, i anrika Pater Noster Race! Ett härligt återseende. Sällan har jag träffat en mer fokuserad och dedicated person än Ingvar. Från ingenting seglade han upp i topp på Västkusten såväl inom seglingteori som i praktik. Och där fick man hänga med.

Från att aldrig ha sett en pedal blev han på några år en aktad cyklist och hade få om ens någon överman i nedförsbackar och i spurten.

Skall bli kul att träffas i Olofstorp på lördag och kanske kan det bli något på pansjolistan vid nattcyklingen hem.

Till slut åter till fåglar på Gotland. Fick ju litet feed-back på fjolårets observation av svatbent strandpipare i Västergarn och mina spekulationer kring den (finns på bloggen) när det dök upp ett exemplar i Brissund. Kan ju associera till gulhämplingen som Janne spottade häromdagen.

Båda dessa arter gör framstötar längs med Östersjön mad jämna mellanrum. Och i år har det varit gott om rapporter i området. Så varför inte första häckningen. Keep alert!

Written by Olof

May 21st, 2009 at 10:22 am

Leave a Reply