Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Stilla dag

without comments

Andra stilla dagen i Reykjavik. Netop unikt under höststormarnas tid. Men tyvärr också stilla på fågelfronten.

Nåja, tog mig till Seltjarnarnes efter morronregnet och kaffet.

På plats vid Bakkatjörn tre skådare i tre (monster!)bilar. Glada fyrar, men önskearten var försvunnen sedan ett och ett halvt dygn. Ställde mig att glo en stund, ville inte verka asocial.

Och där kom den flygande, slog ned på en stenstrip i vattnet en halvminut och flög sedan vidare – för gott?? I alla fall för mig. Bommade ett kameraskott medan övriga inte ens hann lägga an med sina (monster!)kameror.

Får ta det här från i fredags.

img_1296

Fin uppställning, Kärrsnäppa, Rödhalsad snäppa, Kumleinitrut, 2 Vittrutar och i bakgrunden 3 Skrattmåsar och en Gråtrut.

Efter att ha jobbat med en tusenflock Ljungpipare utspädd med Skärsnäppor, Roskarlar, Isländska Rödbenor, Strandskator och fått hjärtat i halsgropen varje gång jag stötte på någon av de 2 Kärrsnäpporna, så blev det bunkern.

Verkligen skönt, men stilla. Fick jobba hårt tom för enkla arter som Havssula, Toppskarv och Islom! Jobbade till örttéet och de isländska klenäterna på ett svart “huvud” som sakta simmade över fjorden. Fantiserade om Valross eller Klumpfisk, men var nog bara en säl.

Förra gången blev jag vittne till ett oönskat möte.

img_1295

De oskyldiga turistvalbåtarna på hemväg korsade plötsligt kölvattnet från

img_1294

The whalekiller. Var nog inte meningen. Dom har helt separerade zoner och nog också tider. Inte såta vänner precis och kanske var det en provokation från Killer. Blir nog att ta fram skottsäkra västen.

På hemväg redan på bussen med fri WiFi öser larmen från Sverige in, inte minst från Gotland.

Försöker trösta mig med gårdagens vingbandare

img_1297

Trots allt härligt. Och kanske kan man hoppas att den Isländska Rödvingen splittas!? Skulle behövas när jag till stor irritation upptäckt att jag aldrig sett Sibirisk Järnsparv, någonstans.

Rödvingarna vimlar i trädgården, men så fort jag tänkar på kameran så drar dom. Lyckades till slut lura till mig…

img_1298

Ack ja. Ligger nu på 53 arter. Tajgan var passande nog nr 50!!

 

 

Written by admin

October 17th, 2016 at 10:16 pm

Leave a Reply