Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Bockaberg

without comments

Bockabergs friluftsanläggning ligger utanför Floda vid sjön Uspen. Litet utan-tanke slog jag till när Monica föreslog mig som föräldra-stand-in till Lydias lägerskola to-fr nu i veckan. Det var brist på övernattande vuxna och jag tänkte mig en lättcykling tor och en övernattning i någon bivack.

Kontaktpersonen var eld och lågor, men när man skall upp till bevis kommer många spådomar rejält på skam.

Hyfsat på plussidan att höra att ackomonderingen var av vandrarhemsstuk och taco skulle serveras på kvällen. 34 ungar i tre årsklasser med Montessoriinriktning verkade inte avskräckande.

Jag startade vid halvtre från Olof Rudbeck. Längs Säveåns dalgång hördes en rosenfink, talrik i år? Och uppe vid Jonseredsdämmet hördes forsärla men bara sädes sågs! Första “set-backsen” blev några hagelskurar med nästan stormbyar och att det var längre än väntat, åtminstone tidsmässigt – cyklar jag långsammare än förväntat????

Härlig framkomst. Först smatt en riktig rödräv över sista skogsvägen, sedan ett mäktigt mottagande; Lydias cyklande farfar, friluftsfantom, fågelskådare. Allt mycket bra och Lydia berättar om häckande storlom i Uspen, jag frossar i tacos och genomtrevliga lärare och föräldrar. Inga problem med tidig avfart morronen därpå.

4 uppe med tuppen. Några bananer och morronbestyr. Försöker vara diskret. Drar före fem i strålande men kall morgon – nästan frost.

Hefty, exakt vid rävstället spankulerar två JÄRPAR! Också en art med rapporteringmoral. Lägger den på “dold”! Några orrtuppar låter från toppspel. Med stelfrusna händer drar jag nedåt. En talltita sjunger och blir sist i den gamla “fastlandsbagen”.

Vid Jonseredsdämmet visar forsärlan upp sig fint och sedan flera kärrsångare och en näktergal. Svettigt värre efter Sävedalen och tack och lov till god kondis.

MEN VILKEN HÄRLIG UPPLEVELSE OCH TACK TILL MONICA SOM DRISTADE FÖRESLÅ MIG!!!!!

Written by Olof

May 31st, 2009 at 5:42 pm

Posted in Göteborg

Leave a Reply