Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Passing by

without comments

Det sägs, att om väntan går fort så blir minnet stort. På så sätt rusar tiden här och huvudet proppas av intryck. Om jag vill få med något i bloggen måste jag skärpa mig!

25/10 Redan nämnd som första vinterdagen. Typiskt med igensnöade vägar och en del olycksdrabbade, framförallt oförsiktiga turister. “Firade” med 500 frisim, termalpotta och ångbastu. Därefter Torsk i Raspi med tillbehör – vilken torsk!!!

26/10 Den utlovade västliga stormen – med regn och dis och 0 sikt och 0 skådning. Åja “kröp” ut på Grandi, i den här vinden inga problem med odören från oljecisternerna. Flög förstås förbi en del, Vitvingade Grönlandstrutar dominerar alltmer, och där jag hukade bland lavablocken i den enorma stenpiren (Som kinesiska muren) hade jag sällskap av några Skärsnäppor (Precis som på Kråkudden).

Förbluffande när en trålare töffade ut och kastades runt som ett nötskal.

img_1326

27/10 Såg ut som en innedag. Men så en strimma av blått. Och blåögd iväg. Buss 18 till Artun och så 5:an till ändhållplatsen Bugda. Piskande hagelby manade till busskuren tills nästa buss hem.

Men vikingatakterna manade på oss istället. Snart travade vi ute i Heidmarks vildmark, sjöar, myrar, lavafält… Nåja, också Reykjaviks vattentäkt. genomskuret av Islands högspänningsledning och ett och annat fritidshus.

img_1313img_1314

img_1312

Grann utsikt i SO, Blåfjäll, Reykjaviks Alpina centrum. Ibland solbelyst, ibland dolt bakom häftiga snöbyar.

Så en av småsjöarna, Kirkjuhólinatjörn. I bakgrunden skymtas Hrauntúntjörn, där det simmade en grann Islom, Evas favoritfågel. Häromåret hade jag en Kamskrake där.

Och så Ellidavatn med utsikt från vår rastplats. Mackor med lammpastej och maffsiga klenur till kaffet. I bakgrunden Reykjavik och en överflygande GRÅHÄGER, en raritet och Islandskryss för mig.

I den lilla utstickande maden ytterligare godsaker till kaffet. Bland änder och sångsvanar, ytterligare ett Islandskryss, en MYRSPOV, också en raritet här. Dessutom en AMERIKANSK BLÄSAND, en utfärgad hane.

Jag är dock ljusår från de fotoekvilibrister som briljerar på Island såväl som i Sverige. Vilket på ett nedslående sätt belyses av den enda rarris som fastnade på mina plåtar. En brun klump som med hjälp av några bakomliggande riktpunkter måste vara:

img_1310

Den STÖRRE BECKASINSNÄPPAN!

I Helluvatn på andra sidan Kaffebordet låg en RINGANDSdrake bland viggarna. Inte helt utfärgad.

Alla rarrisarna, utom kanske vadarna är väl kända, några har funnits där en längre tid. Så och den Mindre Bergand, som var dagens målart men som dippades. Två Islandskryss, tre ytterligare rarrisar, en gnistrande natur i blixtrande Islandsvädar manar… så det blir säkert fler besök!

28/10 Vinter

img_1318img_1319img_1321img_1322

Natt, morgon och förmiddag från huset. Så till badet, 500 m och pottan i solsken och snöbyar. På hemvägen i Laugardalur ett litet bidrag till fågeldebatten hemma. Och ett försök att förbättra min fototeknik (fotogenisk är jag ju-HÖ-HÖ) något.

img_1325img_1323img_1324

Den Isländska Rödvingetrasten, COBURNI är tydligt större än “vår” Rödvingetrast, ILIACUS. C har mer och distinktare svart på näbben, längre stjärt och längta vingar. C är mörkare olivfärgad på ryggen. Den grova fläckningen täcker nästan hela undersidan och omsluter den stora röda fäcken som blöder ut från under vingen. Ögonbrynstrecket är smutsbeige inte så vitt som hos I. På bilden ovan syns också mörka kärnor på alla undre stjärttäckare.

Jag tycker flockarna av C tjattrar mer än och sis-suger mindre än I.

29/10 Regn och storm från SO. Märkligt tomt på trastar – har dom dragit?

Kollade en ISLÄNDSK GÄRDSMYG, större, mörkare med oftare utsträckt stjärt än vår käcka Gärdsmyg. En utmaning att inte ta den för någon rar LBJ och en aspirant långt fram i split-kön!!!!

 

 

 

 

 

 

Written by admin

October 29th, 2016 at 4:34 pm

Leave a Reply