Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

April i oktober

without comments

Vårt beryktade aprilväder är rena lugna gatan jämfört med hur det är här på Island. Runt ön växlar det ständigt mellan regn, stormvindar, snöoväder, ljumma vindar, solsken. Växlingarna kan ligga så att Eva slänger av sig ytterplaggen medan jag samtidigt hukar huttrande och genomvåt i en klippskreva, bara några busshållplatser från varandra.

En annan egenhet är att 7°C kan upplevas som -3°C, medan 8°C kan upplevas som 15°C!!!!!

30/10 SW kuling, täta regnbyar, ca 5°c. Inbjöd till ännu en innedag. Samtidigt lite lockande med blåsandet.

Blev en kompromiss och chansning. Verkade kört i Hlemmur. Bytte ändå buss och fortsatte till Harpa. Förankrade mig i hamninloppet i hyfsat skydd och med koll på läget. Finns alltid smått och gott för allehanda fåglar. Ejdrar, alfåglar, alkor, skarvar men förstås framförallt måsfåglar; Skrattmås, Fiskmås, Gråtrut, Havstrut, VITTRUT, “GRAELLSII”, VITVINGAD TRUT

Alltid något litet extra, den har gången en mkt mörk 1K VITTRUT, en KUMLIENITRUT och det verkliga russinet en 2K RINGNÄBBAD MÅS!

img_1330img_1329img_1328

Med blodad tand men genomvåt tog jag mig ut på Grandi. Chansning att regnet skulle upphöra, vinden öka och jag torka – – och HAVSFÅGEL. Allt stämde

img_1333img_1332img_1331

Vind, torka, fåglar – men inga HAVSfåglar. Ajsingen!

31/10 Litet kluven. Småregn, inte så blåsigt. Kastar mig ändå sent omsider ut till Seltjarnarnes. Alltid trevligt. Tvekar om jag skall gå ut till bunkern, i den sneda vintersolen biter kylan vasst. Gott om TRETÅMÅSAR och Alkor ssp får mig på bättre tankar. Firar upp tuben och nästan direkt en, två, neej tre liror, två GRÅLIROR och en MI… neej STÖRRE LIRA! På bra obsavstånd inom en km.

Två timmar senare dags att åka hem och att summera: 18 GRÅLIRA, 2 STÖRRE LIRA, en MINDRE LIRA på njutavstånd, så att man såg mörk basker med vita halsduken, mörka bukfläcken och teckning på undervinge och armhåla hos STÖRRE!!! Plus ett stort antal liror på längre håll.

Därutöver bl.a. ISLOMMAR, TRETÅMÅSAR, HAVSSULOR, STORMFÅGLAR, en liggande och en flygande SPETSBERGSGRISSLA, en flygande KUMLEINITRUT.

Så dagens russin, en STORLOM (Islands 2:a fynd) som jag kunde studera väl liggande i en halvtimme. Jag tror dock på STILLAHAVSLOM (Islands 1:a fynd). Den var vinterfärgad trol 2K+. Men för fynd krävs foton och vår kanonfotograf gjorde SITT bästa i den krabba sjön, vassa vinden, bitande kylan med vita fingrar och skakande armar men… Hoppas det blir nya chanser imorgon.

Fö övrigt blåser det full storm på andra sidan ön, därav säkert alla liror.

Återkommer till lommen i nästa nummer!

 

 

 

 

Written by admin

October 31st, 2016 at 11:15 pm

Leave a Reply