Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Ångan uppe?

without comments

Hm-nja. Andra dagen i november mest ånga ur badet. 550 m och idel avtorkning av simglasögonen, så thermal och ångande bastu.

Sådana här fuktiga, kalla dagar utan kraftig vind gör staden skäl för namnet Rökviken, Reykjavik. Ur alla varma källor står enorma “rök”pelare. Litet slött att inte jobba i Laugardalur, för en massa intressanta tättingar börjar dyka upp i staden.

Men som sagt inte så inspirerande väder.

3/11 Efter gediget morronstäd ljusnar det något och jag tar bussen vid 12-tiden till Capen.

img_1334

Spegelblankt och mäktiga Snaefallsjökúl, ingången till Jules Vernes resa “Till jordens medelpunkt”. Men kraftig dyning gör det ändå lurigt att skåda. Det första jag ser är en grann BREDSTJÄRTAD LABB, 1K, som jagar runt bland stora flockar TRETÅMÅS. Rätt som det är sprätter det upp en LIRA, först en MINDRE, så också en GRÅ och en liten svart prick, en STORMSVALA!!

Valskådarfartygen kommer töffande, dom avgår alltid andra turen kl 1300, och det blir än mer liv på havet. Långt i norr tre väldiga fenor, SPÄCKHUGGARE, missas av båtarna!? Och i förgrunden tumlar en flock TUMLARE.

Mitt i hela härligheten dyker Daniel Bergmann, en av de riktigt stora fågelfotograferna på Island. Träffade honom i tisdags och kanske därför har han vågat lämna bilen och ta sig ut till Capen. Han var först att fota GRÅVINGADE TRUTEN förra året i Gamla hamnen. Den som jag lyckades fota vid Harpa på förra Islandsresan.

Han har 22/10 fotat en förmodad Kanadatrut. Jag talar om vad jag skrev för ett år sedan, 7/10:”Spanar över hamnen och kanonobs på 1K “SMITHSONIANUS” – om sådana djur finns!? Hans foto visar en 2K-fågel. Blir snack om detta i de få skådarpauserna.

Först litet rädd att allt dött och han inte skulle få se något men…

Kanske 5 olika BREDSTJÄRTADE LABBAR, alla ungfåglar, fler LIROR, både MINDRE och GRÅ. vinterns två första ALKEKUNGAR och kanske sista LUNNEN, Islommar, TUMLARE mm. Bara två Havssulor och ingen Stormfågel trots att de finns i tusental i horisontlinjen.

Daniel lämnar för jobb i Isafjördur några dagar – mäkta nöjd, säkert.

Snart mörkt så även jag ger mig. Avrundar med HEDPIPLÄRKAN, som fortfarande är kvar och en högst trolig THAYERTRUT, 2K. När man ändå är inne på spåret kanske den 1K jag fotade 25/10 2015 utanför gamla hamnen vid Harpa. HUP!

Written by admin

November 5th, 2016 at 11:10 pm

Leave a Reply