Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Trúmpet

without comments

Visst färgar det av sig att mitt i värsta uppbrottet från Island också drabbas av detta.

Och ändå fick Trump den lägsta röstsiffran av de 3 senaste valens 6 presidentkandidater.

Man kan naturligtvis vrida och vända på detta, men se det så här. 10 miljoner demokrater valde att sura och stannade hemma, sura för de inte fick Bernie Sanders eller för att de inte orkade.

Medan republikanerna hyfsat höll på sin man och dom som föll ifrån inskränkte sig till en miljon.

Ett mysko valsystem och vit makt skötte resten och simsalabim.

Återstår att se vilken makt Trump får och vad han gör med den!?

Till en annan trumpen min, min min, att ha missat århundrades fågeloktober i Sverige. En vecka i London i september var chansning, men hela oktober på Island och vilken oktober!

Om jag fick göra om skulle jag…? – nej aldrig! En månad på Breidagerdi 6 med allt vad det innebär – tillsammans, bad, ishavet, fjäll – och en fågelskådning som vida överglänser vad jag någonsin kunnat uppnå rusande från den ena rariteten till den andra, bilmil, kikarknöende, frustrerande halvobsar…

Torsdag 10 november. Mulet laber sso +6C

Bussen ut till Seltjarnarnes. Som vanligt ett eldorado, bl.a. trutar i massor av skepnader, VITVINGADE, VIT, GRÅ och förgrenade derivat och korsningar.

Ute vid Cape Armini, sista gången??? Härligt flöde av ISLOMMAR, TOPPSKARVAR, HAVSSULOR, TRETÅMÅSAR. Ser också en GRÅHÄGER, flygande mot Alftanes och statsministerns borg, raritet här liksom en STORMSVALA, trots att en av världens största häckkolonierna för arten ligger på “armslängds” avstånd.

Så hela 25 GRÅLIROR, vilket vida överstiger “life”siffran för många av de tyngsta Islandsskådarna! Säger en del om skådandet här. Än häftigare hade de två STÖRRE LIRORNA häromdagen varit om det inte vore för de 500 (!) rastande, som fotats av en valskådare på Skjalfandi bay en månad tidigare.

Går tillbaka och kollar Daltjörn på golfbanan, en honfärgad BUFFELHUVUD. Tvekar i tilltagande regnet – nej, jag är inte fotograf och ger fanken i vad andra tror.

image

Hane i förgrunden och två honfärgade, sedan kamskrake och vigg. Regent´s park, London och se där! – inte helt fel med London heller!!

WiFi på bussarna och det kommer precis in bild på ett BUFFELHUVUD ute på Reykjanes igår. Samma eller two-bird-theory? Vilket fågelavslut på Island, LIFER kan bara jag själv bestämma.

12 november. Grymt effektiv 18-timmars hemfärd. Men vi är trimmade sedan 40+ år !!

13 november. Därför klarar vi av att mötas av första dåliga vädret denna höst i Göteborg. Ändå direkt på alerten och ser några SVENSKA RÖDVINGETRASTAR, så olika de ISLÄNDSKA, från köksfönstret.

17 november. Full fart igen 0400, gympa, bussbiljetter till Landvetter, frukost, finslipning av bagage, till Korsvägen, flygbussen, tuff avstigning till livlös jämnåring som får hjärtmassage och elchocker, security, lounge med frukost och stilla atmosfär, flyget, sol och Anders 1200.

Bemannad för vinterstängt Gotland men Anders bjuder genast Willy´s, glasbanken, ÖB och en PHOENICUROIDES. Denna gång vid kallbadhuset, Visby. Första godkända fyndet i Sverige vid oljepumpen i Hamra 15 november 1986 är signerat David Armini, Harald Norrby, Anders Gardelin och mig själv. Haralds underbara olja!

img_1352

Där satt den och fönstret inte helt stängt.

Och underbart att vara på plats. Men förstås – denna höst- öste regnet 18 nov.

Dock litet bättre innan solnedgång? Jagar ut – hopplöst!? – hukar i regnskurarna. Kastar mig mellan skyddande “trädöar” på golfbanan. Gärdsmyg, Järnsparv och sista “ön”, vasst forsärlelikt “ti-ti-ti” och upp i en gren så borta. Upp till mig själv – en lifer??? Alexander H rapporterar mkt trolig SIBJÄRN vid Nore bodar. Anders lugnt, vi drar i morron bitti!

19 november. Lugnt drag. Vi kollar efter Bergstaiga, dip. Så Norebodarna och svårarbetat, blåst mm. Men med lugn och tillförsikt.

adobephotoshopexpress_2016_11_20_12_07_57adobephotoshopexpress_2016_11_20_11_54_28

Timmar av mkt fint samarbete gav tillslut detta. På våra näthinnor. Fåglarna är foton av Anders från andra tillfällen.

Och tänk va´gött me´artsupen – vem hade trott det 19 november!

Litet vedermöder, eller om man så vill spännande jakt. Anade något skumt. Fick en fälla av Anders. Hemma från SIBJÄRNEN, en MINDRE SKOGSMUS. Slog mig inte till ro så i morse en HUSMUS!! Storviltjägaren är inte att leka med.

img_1351

Skogsmusen har legat över natten och är den överst.

STORT TACK FÖR ALLT ANDERS!

Written by admin

November 20th, 2016 at 8:41 pm

Leave a Reply