Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Julpussel 2016

without comments

Härlig afton i i sällskap med öl från Kroatien, Svarta Döden från Island, Moet et Chandon från Frankrike, Veggo från  Fram och så intelligens från 20 ->70 år!!! Undra på att hjärnan känns klar och skarp nog för att pussla ihop det gamla skådaråret och lova in på det nya.

2016 växlade mellan intensiva skådarperioder och nästan inget skådande alls. På samma vis växlade fågeltilllgången om än inte helt synkroniserad med mitt skådande. Var i London och en hel månad på Island under värsta östinvasionen i mannaminne.

Rivstartade med David i Danmark/Skåne i början av året. Svinkall drog vind och snöyra över de öppna slätterna. En prestation att få in SVARTANDEN i Torekov, RÖRDROM mitt i Köpenhamn och VATTENPIPLÄRKA på Bjärehalvön.

Februari/mars, några veckor på Gotland, där Anders såg till att jag fick se den granne ALFÖRRÄDARHANEN vid Östergarn och höra ugglor runt Västergarn.

Mars/april hemma i västerled. SVARTHAKADE BUSKSKVÄTTOR, ENGELSK SÄDESÄRLA, RINGTRASTAR. Så David igen och ÄGRETTHÄGRAR i Varberg. Bernt bistod med TRETÅIG HACKSPETT i Fridhem och SVARTHALSAD DOPPING på Hornborgasjön.

Maj/juni/juli/augusti, Västergarn – länge sedan så länge! Förvisso en del, som DAMMSNÄPPA i Stockvike men litet tamare än förväntat – tills 28 aug och nästan hemfärd – en helt osannolik kanonobs av en mörk ELEONORAFALK som behagade kretsa över tomten god stund! Hann med ett hugg på Hönö i början av augusti i sällskap av Bernt, några MINDRE LIROR, STORLABB och så den där – hmmm – “GRÅ/BALEARISKA LIRAN”?!

September anades mullret från öster och 2(TVÅ) TAIJGASÅNGARE på en dag i stor- Göteborg. Två Hönöhugg med David var substantiella, tiotalet GRÅLIROR, alla LABBARTER, SVARTHUVAD MÅS, BREDNÄBBAD SIMSNÄPPA. Så förstås London med blandat godis från hela världen.

Oktober veks helt åt Island, plus primo november. 85 arter, bara det gott nog efter Isländska mått mätt. Artkvalitativt kan bland annat nämnas MINDRE BERGAND, BUFFELHUVUD, SILKESHÄGER,  RÖDHALSAD SNÄPPA, första för Island, WILSONBECKASIN, AMERIKANSK GRÅTRUT, HEDPIPLÄRKA samt presumtiv THAYERTRUT och STILLAHAVSLOM, också första för Island – och naturligtvis TAJGASÅNGAREN på Breidagerdi 6!

fullsizerender-64img_1336fullsizerender-67

November och december. Året avslutades med några veckor på Gotland i Anders trygga hägn. Skickligt rattade han mig fram till 2, kanske 3 SIBIRISKA JÄRNSPARVAR och årets “riktigaste kryss”, dock knappast ädla utan tidigare obsade individer. Också två ÖSTLIGA SVARTA RÖDSTJÄRTAR på absoluta topplistan.

img_1117img_1107

Anders har plåtat, inte rätt tillfälle men kanske rätt individer!?

Kanske årsavslutsalut ljuder från utanför balkongen, en våryster KATTUGGLA!?

Återkommer om utsikter inför nästa år och litet skådarfilosofi!

GOD FORTSÄTTNING

 

Written by admin

December 28th, 2016 at 4:44 pm

Leave a Reply