Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Vittrut

without comments

Häromdagen ropade en STORHERTIG från vattentornet vid Rotary.

Så var det dags för en BORGMÄSTARE på favoritlokalen Fiskhamnen. Spotter förstås C Feldt, som ständigt matar oss med godsaker alldeles speciellt högarktiska vita trutar.

Kanske inte speciellt oroande för mitt blodtryck. Island har ju mättat mig duktigt på denna vara. Hade väl behövts typ Gråvingad trut för att tvingas höja den dagliga medicindosen.

Ändå en utmaning och efter lunch med Eva och Lydia – Vid pass 1300, med 2 timmars marginal till gratisåkandet för pansjosar – rask marsch till buss 18. Hinner på vägen slänga käft med två kollegor i åldersbranschen. En tror att jag är på delfinjakt, när jag nämner Fiskhamnen.

Enligt reseplaneraren svårt att nå Stigbergstorget före 1400. Men några smarta val och jag disembarkerar 3:an redan 1343. Joggar över Oscarsleden och ser genast en desperat skådare som dyker in bakom renserierna innanför hamnbassängen.

Vet ju att själva hamnen med pirar och bryggor håller på att förmultna så gör en kringgående rörelse bort mot Fiskets hus. Där en hel del trutar men icke…!?

Vet att man på sedvanligt “miljövänligt” sätt dumpar en massa fiskrens, chum, nedströms huset. Ett på alla sätt vedervärdigt ställe utom för asätare, som tex måsar och fågelskådare – TACK FÖR DET!

Massor av skarvar, trutar, måsar, kråkor men inte – Suck!?

Blickar ut över älven och över axeln upp på en vit container. Och rakt in i VITögat, bara några meter bort. Den lyfter och glider ut och lägger sig på vattnet.

IMG_1375IMG_1374

Snabbt upp med kameran. Hyfsade bilder – tycker jag – på en BORGMÄSTARE, Vittrut 2K.

Klockan är nu 1405, hinner lätta den desperates börda och upp till Stigbergstorget. 9.an till Järntorget och där i flygande fläng in på Fram, den ekologiska handelsboden. Så upp på packad 3:a, hotande stopp på Vasaplatsen, men med 2 minuters  marginal till buss 18 på Valand. Och efter att ha bestigit Joberget ned mot OR 25 och klockan är 1500.

Detta för den enligt Eva fulaste av alla fåglar. Hon såg nämligen sin första, liksom min, i juni 1979 på Röst i Lofoten. En ruggig och nersolkad ungfågel bland alla fiskeställningar på huvudön.

Den här 25 januari i Fiskhamnen är grann och värd en titt!!!

Written by admin

January 26th, 2017 at 11:38 am

Posted in Uncategorized

Leave a Reply